Linkebeek

Communautaire rel dreigt in regering-Michel

1 Vlaams minister Liesbeth Homans. ©BELGA

Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA) heeft een communautair bommetje gedropt door Eric De Bruycker te benoemen als burgemeester van Linkebeek.

Het communautaire spook is plots helemaal terug. Nu Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA) de MR vol tegen de kar rijdt door een Vlaamse minderheidsburgemeester te benoemen in Linkebeek, heeft premier Michel (MR) er een nieuwe topprioriteit bij. Met Franstalige oppositie en media die bloed ruiken, wordt het moeilijk om een communautair geschil binnen de regering te vermijden.

De Bruycker, lid van de kleine Vlaamse oppositiepartij ProLink, legt vanochtend de eed af. Dat is niet naar de zin van waarnemend burgemeester Damien Thiéry (MR), van wie de Vlaamse regering de voordracht weigerde omdat hij de taalwet overtrad. Thiéry noemt de beslissing van Homans "een daad van agressie".

De benoeming van De Bruycker zet de MR en premier Charles Michel onder strategische druk: het communautaire spook moet uit de regering-Michel worden gehouden, maar de Franstalige liberalen kunnen Thiéry tegelijkertijd niet zomaar opgeven.