Video

Comité P biedt nog geen uitsluitsel over fouten in onderzoek aanslagen Parijs

Het Comité P, dat toezicht houdt op de werking van de politie, kan in een voorlopig rapport nog niet zeggen of er fouten zijn gebeurd in het onderzoek naar de daders van de aanslagen in Parijs. De Kamerleden konden het document maandag achter gesloten deuren inkijken.

2 © belga
2 © kos

Een voormalig lid van de terreurcel bij de gerechtelijke politie verklaarde vorige week dat ze in juli 2014 haar baas uit bed heeft gebeld met informatie over de broers Abdeslam. Volgens de inspectrice hebben haar oversten die informatie naast zich neergelegd.

"Het Comité onderzoekt die zaak en neemt ze ernstig, maar kan nog niet zeggen of het verhaal klopt", zegt Kamerlid Koenraad Degroote (N-VA) maandag. Het gaat slechts om een tussentijds rapport. "De onderzoekers hadden nog niet de gerechtelijke informatie van alle daders. Intussen is die wel binnen en wordt alles samengevoegd."

Ook volgens Stefaan Van Hecke (Groen) zijn er nog geen definitieve conclusies te trekken. "Alle betrokkenen bij de mogelijk verwaarloosde informatie rond de broers Abeslam worden ondervraagd", zegt hij. "Het gaat onder meer om de oversten en de collega's van de inspectrice. Mocht het verhaal waar blijken, dan zullen ze natuurlijk onderzoeken waarom er niets met de informatie is gedaan."

Wat wel vast staat is dat er een betere uitwisseling moet komen tussen de verschillende databanken van de politie.

Binnen zes weken stelt het Comité P een tweede rapport voor waarin meer duidelijkheid wordt verschaft. In tussentijd worden de ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie uitgenodigd in de Commissie belast met de begeleiding van het Vast Comité P en het Vast Comité I.

Dossier Terreurdreiging in België
Dossier Terreurdreiging in België

Lees alle artikels

nieuws

zine