Politieke crisis

Coalitiewissel in regionale regering zou historische gebeurtenis zijn

1 Tevredenheid in 2014 bij de voorstelling van de drie regionale regeerakkoorden, met vlnr. Olivier Maingain (DeFi), Benoit Lutgen (cdH), Elio di Rupo (PS), Laurette Onkelinx (PS) en Paul Magnette (PS). © BELGA

Het cdH zegt het vertrouwen op in de PS in de regionale en gewestelijke regeringen in Wallonië en Brussel. Maar dat betekent niet dat die regeringen meteen 'gevallen' zijn en dat er nieuwe verkiezingen komen. De situatie is in elk geval ongezien voor ons land.

Nieuwe verkiezingen voor de regionale regeringen zijn in België wettelijk gezien onmogelijk. De regionale en gemeenschapsregeringen zijn zogenaamde 'legislatuurparlementen' en 'legislatuurregeringen'. Dat wil zeggen dat de parlementen de volledige legislatuur of regeerperiode - vijf jaar - moeten uitzitten, en er geen vervroegde verkiezingen kunnen plaatsvinden. De volgende verkiezingen zijn dus sowieso voor 2019. Het concept werd in de jaren 80 ingevoerd om een beetje stabiliteit op regionaal vlak in te voeren, in een periode waarin de federale regeringen vielen bij bosjes.

Partijen kunnen wel een constructieve motie van wantrouwen indienen in het parlement, waarbij een meerderheid van parlementsleden het vertrouwen in de regering kan opzeggen, maar waarbij tegelijkertijd een nieuwe regeringsmeerderheid voorgesteld moet worden. Er moet dus een nieuwe coalitie komen op basis van de huidige zetelverdeling in de parlementen.

De situatie zou uniek zijn voor ons land, een motie van wantrouwen werd in de gewesten of gemeenschappen nog nooit gestemd. Wel werden er al eens individuele ministers werden vervangen.

Gevaar

Share

In het scenario dreigt dan ook een groot gevaar: want wat als niemand een alternatieve meerderheid vindt voor de bestaande meerderheid?

In het scenario dreigt dan ook een groot gevaar: want wat als niemand een alternatieve meerderheid vindt voor de bestaande meerderheid? Het cdH en de PS kunnen niet meer door één deur, en dus moet er een andere meerderheid gevonden worden. Dat wordt een allesbehalve eenvoudige klus, aangezien het om drie verschillende regeringen gaat en de PS overal nog wel de grootste partij is. In Brussel is er dan ook nog eens een dubbele meerderheid nodig met de Vlaamse partijen. Lukt het niet, dan zitten de partijen in een patstelling: nieuwe verkiezingen kunnen niet, en de bestaande regeringen zijn vleugellam gemaakt.

Vraag is nu dan ook hoe het verder moet. In principe blijven de regeringen in Franstalig België voorlopig gewoon aan, tot er formeel een motie van wantrouwen in de parlementen wordt ingediend. Daarna kan er na 48 uur een nieuwe meerderheid gestemd worden, maar het lijkt onwaarschijnlijk dat het zo snel zal gaan, aangezien er dan over drie nieuwe regeerakkoorden onderhandeld moet worden. Het parlement van de Franse gemeenschap heeft in elk geval al alle werkzaamheden van deze week opgeschort.

Dossier Wetstraat
Dossier Wetstraat

Lees alle artikels

nieuws

cult

zine