Kazakhgate

Chodiev dagvaardt parlementslid van Ecolo

Georges Gilkinet krijgt volledige steun van Kamervoorzitter

- Tine Peeters - Bron: De Morgen/Belga

Nadat Patokh Chodiev eerder al de Kamer had gedagvaard wegens vermeende fouten heeft de zakenman nu ook parlementslid Georges Gilkinet (Ecolo/Groen) in het vizier genomen. Gilkinet, een van de actiefste leden van de parlementaire onderzoekscomissie Kazakhgate, kreeg een dagvaarding in de bus. 

1 Parlementslid Georges Gilkinet. © Photo News

Gilkinet krijgt de steun van Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA). "De twee dagvaardingen hebben één gemeenschappelijk doel: intimidatie", zegt hij in een ongewoon scherp persbericht. "Hoewel het niet gebruikelijk is dat de Kamer haar leden in rechte verdedigt bij aansprakelijkheidsvorderingen, gaat het hier om een kwestie van principe. Als Kamervoorzitter kan ik in deze niet anders dan opkomen voor de grondwettelijke autonomie van het parlement."

Ook de voorzitter van de onderzoekscommissie, Dirk Van der Maelen (sp.a), staat achter Gilkinet. "Patokh Chodiev waant zich nog voor 1989 en achter het IJzeren Gordijn", zegt de socialist. "Mocht ik worden gedagvaard in deze zaak, dan zou ik dat als een compliment beschouwen en als een bewijs dat ik goed bezig ben." Volgens het weekblad Le Vif zou Chodiev ook de sp.a'er willen dagvaarden.

Chodiev staat centraal in de onderzoekscommissie Kazakhgate. De advocaten van de tweede rijkste man van België zouden vinden dat de onderzoekscommissie uit haar rol valt en dat ze het vermoeden van onschuld schendt. Ze zouden Gilkinets uitlatingen in de pers kwalijk nemen. 

nieuws

cult

zine