Scheepvaart

Chinese internetgigant bedreigt jobs in Antwerpse haven

1 Containers in de Antwerpse haven. © BELGA

Onlineplatform Alibaba gaat ruimtes verkopen aan boord van containerschepen. Voortaan boekt u met één muisklik een vervoersplekje voor uw cargo. Dat schrijft De Tijd. 

De Chinese e-commercegigant Alibaba gaat online ruimtes verkopen aan boord van containerschepen. Om die 'ruimtes' te kunnen aanbieden ging het een samenwerking aan met Maersk, een Deense rederij die meteen ook de grootste ter wereld is.

Share

Expediteurs die zich blijven concentreren op het pure transport zonder digitaal te innoveren, zullen het waarschijnlijk niet overleven

Dat mensen voortaan met één muisklik een container kunnen reserveren op een megaschip dat van Azië naar Antwerpen vaart - en omgekeerd - is slecht nieuws voor de Antwerpse expediteurs. Net zoals reisbureaus dat doen in de toeristische sector bestaat de taak van die expediteurs er immers in om tussentransporten te organiseren. Door online rechtstreekse diensten aan te bieden zal Alibaba nu een flink deel van die taak inpikken.

Volgens Olivier Schoenmaeckers van de Antwerpse expediteursvereniging VEA betekent de nieuwigheid van Alibaba wel degelijk een bedreiging: “We zullen ons nog meer moeten profileren als een logistieke consultant die aan zijn klanten duidelijk maakt dat logistiek complexer is dan het standaardtransport van a naar b”, zegt hij aan De Tijd. De Antwerpse expediteursvereniging probeert de expeditiebedrijven in de Antwerpse haven al geruime tijd te sensibiliseren voor de digitale revolutie die zich ook in hun branche zal doorzetten. Expediteurs die zich blijven concentreren op het pure transport van punt a naar punt b alleen, zonder mee te gaan met de digitale evoluties, zullen het waarschijnlijk niet overleven. 

nieuws