Onderwijs

Charleroi krijgt islamitische school, een primeur voor Wallonië

1 Illustratiebeeld. © Thinkstock

De eerste islamitische school in Wallonië komt binnenkort in Charleroi. De kleuter- en lagere school 'La Vertue' is een initiatief van de Fédération islamique de Belgique. De school zal nog niet operationeel zijn bij de start van het nieuwe schooljaar, zo bevestigt Fatih Bayraktar, architect en vrijwilliger binnen de federatie.

De school komt in een kantoorcomplex nabij het station Charleroi-Sud. Het pand van 3.500 vierkante meter is voor 750.000 euro aangekocht door de vereniging "Communauté musulmane de Belgique", die het patrimonium van de federatie beheert. De aanpassingswerken en inrichting worden geraamd op 750.000 euro. De fondsenwerving loop nog volop.

Het dossier voor erkenning en subsidiëring moet nog worden ingediend bij de Franstalige Gemeenschap. De school zal het klassieke schoolprogramma aanbieden met lessen islamitische godsdienst. In Schaarbeek heeft de federatie al kleuter-, lager en secundair onderwijs ingepland.

De federatie is actief sinds 1985 en overkoepelt 31 moskeeën, twee scholen, een humanitaire hulporganisatie en drie culturele centra (Charleroi, Farciennes en Marchienne-au-Pont).

Brussels Gewest

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zijn er momenteel vijf Franstalige islamitische basisscholen.  De eerste begon in Etterbeek in 1989,  de meest recente opende in september 2017 in Vorst de deuren met zeven kleuterklassen en vijf lagere schoolkassen. Op termijn moet het Institut El Hikma/La Sagesse plaats bieden aan vierhonderd leerlingen. De initiatiefnemers begonnen in 2014 met hun project en haalden onder meer via crowdfunding zo'n 3 miljoen euro op. De directeur en pedagogische directeur zijn zelf geen moslim.

Mechelen

In Mechelen gingen stemmen op om  een vrije basisschool met islamitische inslag te openen. De initatiefnemers kregen tegenkanting van het volledige stadsbestuur (Open Vld, Groen, N-VA en CD&V). Begin 2017 volgde informatie dat een drugshandelaar tienduizenden euro's zou hebben geïnvesteerd in het project. Geld dat uiteindelijk in beslag werd genomen door het Antwerpse gerecht.

nieuws

cult

zine