Europol

Catherine De Bolle verkozen tot nieuwe directeur van Europol

- Jeroen Van Horenbeek - Bron: Eigen berichtgeving
1 Catherine De Bolle, commissaris-generaal van de Belgische federale politie. © BELGA

Politiebaas Catherine De Bolle (47) is zonet verkozen tot de nieuwe directeur van Europol. Het maakt haar de belangrijkste politieagent van Europa.

In een verkiezing met drie stemrondes haalde De Bolle het vanavond van de Tsjech Oldrich Martinu en de Nederlander Wil van Gemert. Ze wordt de eerste Belg ooit aan het hoofd van Europol, de koepel van de Europese politiediensten.

De Bolle is momenteel al lid van de raad van bestuur van Interpol, de internationale neef van Europol. De afgelopen jaren heeft ze zich toegelegd op de bestrijding van zware criminaliteit over de staatsgrenzen heen.

De stemming zelf was behoorlijk spannend. Bij een eerste stemrondes kreeg De Bolle geen meerderheid van de lidstaten achter zich. In een derde ronde lukte het wel. "Het was kantje boordje. We hebben geluk gehad", zegt een insider.

'Straffe bondgenoot' voor Jambon

Share

'De Belgen hebben het handig gespeeld. ze gooiden het op een akkoordje met hun buurland Nederland'

Buitenlandse diplomaat

Geluk, en de hulp van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). Hij gooide al zijn politiek gewicht in de strijd om De Bolle verkozen te krijgen. Zo vloog hij in september naar China om er op de jaarlijkse conferentie van Interpol te lobbyen voor De Bolle. "We zijn tevreden over haar werk als hoofd van de politie - ondanks de moeilijke omstandigheden. We zijn heel blij dat ze nu verkozen is als hoofd van Europol", reageert het kabinet-Jambon.

Als de aanslagen in Parijs en Brussel iets hebben aangetoond, dan is het dan zware criminelen en terroristen geen boodschap hebben aan staatsgrenzen. De politie moet zich daarop instellen, door meer en beter samen te werken. Jambon dringt hier binnen Europa op aan, maar volgens hem schermen nog te veel landen hun inlichtingen af. Met de benoeming van De Bolle als directeur van Europol heeft hij zichzelf er nu een straffe bondgenoot bij gegeven.

"De Belgen hebben het handig gespeeld", zegt een buitenlandse diplomaat. "Ze gooiden het op een akkoordje met hun buurland Nederland: wie het meeste kans maakte op een meerderheid zou de steun krijgen van de andere."

Op die manier kreeg De Bolle in de derde stemronde de steun van de Nederlanders en hun bondgenoten. Dat bleek meer dan voldoende om Tsjechië en hun - nochtans machtige - bondgenoot Duitsland de loef af te steken.

De Bolle is afkomstig uit het Oost-Vlaamse Ninove en is van opleiding jurist. In 1994 nam ze deel aan het rijkswachtexamen. Sindsdien klom ze jaar na jaar verder op in de hiërarchie. In 2012 werd ze het hoofd van de federale politie. Haar mandaat als directeur van Europol loopt vier jaar, met een mogelijke verlenging van vier jaar. De politiekoepel heeft zijn hoofdkwartier in het Nederlandse Den Haag.

nieuws

cult

zine