BAM-Ghelamco

Buurtcomités over nationaal stadion Heizelvlakte: "Kiezen tussen pest en cholera"

1 © belga

Zowel het comité Parking C uit Grimbergen als het buurtcomité Verregat uit Laken blijft gekant tegen de komst van een stadion op Parking C van de Heizelvlakte. Comité Parking C was wel voorstander van het BAM-Ghelamcoproject: "Het was kiezen tussen de pest en de cholera", zegt Philippe Fierens.

Beide buurtcomités waren vertegenwoordigd in de adviesraad die de stad Brussel had samengeroepen om zich uit te spreken over de architecturale kwaliteit en de inbedding van het project in het landschap.

Het comité van de Verregatwijk, die tussen het oude en het nieuw stadion ligt, heeft zich in die raad uitgesproken tégen BAM-Ghelamco. Volgens coördinator André Verloes zijn er drie grote hinderpalen. Ten eerste omvat het project naast het stadion een bijkomend gebouw met fitnesscentrum, welness en medische diensten, dat permanent extra volk naar de site zou lokken. Daarnaast komt het stadion aan de zijkant van de parking, recht tegenover een sociale wijk. "Hoe zal men op die korte afstand het geluid van 100 decibel herleiden tot de wettelijke 50-60 decibel?", vraagt Verloes zich af. Ten slotte is het Verregatcomité teleurgesteld in de voetgangersbrug, die zodanig breed is dat het beloofde stadspark herleid wordt tot "een groene strook".

Voor Verloes is het feit dat alle parkings overdekt zijn, het enige positieve punt in het Ghelamco-project. Toch stelt hij zich ook hier de vraag hoe men op korte tijd zo veel volk in de parkings wil krijgen zonder het verkeer te belemmeren.

Burgemeester van Grimbergen Marleen Mertens is enthousiaster over de verkeersafwikkeling: "Alle verkeer gaat van de snelweg rechtstreeks naar de ondergrondse parkings", legt zij uit. "Wie van de ring komt, rijdt op een andere verdieping de parking binnen dan wie van Antwerpen komt. Bovendien is een ondergrondse vertakking voorzien voor wie naar de expo of naar het voorziene shoppingcentrum Neo moet."

Net als de gemeente Grimbergen, had ook het Comité Parking C zijn voorkeur uitgesproken voor BAM-Ghelamco. "Voor ons liever helemaal geen stadion, maar als we mogen kiezen tussen een stadion met een park en een stadion met een parking, dan kiezen we voor de eerste optie", zegt Philippe Fierens, die de kans groot acht dat hij met een aantal buurtbewoners zal procederen. "We zullen nauwgezet de vergunningsprocedures opvolgen."

cult