Enquête

Burgemeesters sp.a gebuisd, Open Vld scoort het best

2 De populairste burgemeester van Vlaanderen: Bart Somers. © BELGA

De burgemeesters van sp.a gooien geen hoge ogen. Dat concludeert Het Nieuwsblad over zijn Gemeenterapport, waarin meer dan 65.000 Vlamingen werden bevraagd over hun burgemeester en gemeentebestuur. In tegenstelling tot hun socialistische collega's zetten de N-VA-burgemeesters wel mooie resultaten neer. Open Vld levert gemiddeld de beste burgemeesters.

2 In de ranglijst van de 45 N-VA-burgemeesters staat voorzitter Bart De Wever op de 31ste plaats. © BELGA

De sp.a-burgemeesters zetten geen hoge scores neer. Renaat Landuyt (Brugge) en Hilde Claes (Hasselt) zijn gebuisd, in Oostende raakt Johan Vande Lanotte maar nipt met de hakken over de sloot, terwijl ook in Leuven Louis Tobback niet verder raakt dan 5,4 op 10. De Gentse nummer één Daniël Termont redt de eer met 6,8 op 10.

De nieuwe N-VA-burgemeesters zetten wel mooie resultaten neer, zowel in de centrumsteden als in de kleinere gemeenten. Velen onder hen - bijvoorbeeld Koen Metsu (Edegem), Bert Maertens (Izegem), Jan Spooren (Tervuren) en Kris Van Dijck (Dessel) - zijn en blijven op ­lokaal niveau bijzonder populair. Ter ­illustratie: in de ranglijst van de 45 N-VA-burgemeesters staat voorzitter Bart De Wever pas op de 31ste plaats.

Met een score van 6,2 op 10 leveren de liberalen gemiddeld de beste burgemeesters. Burgemeester Bart Somers (6,8 op 10) is in Mechelen even populair als Termont (6,8 op 10) in Gent. Vincent Van Quickenborne (6,5 op 10) vervolledigt als burgemeester van Kortrijk de top drie van populairste burgemeesters in de centrumsteden. Nog bij de liberalen haalt Marc Vanden Bussche, de burgemeester van Koksijde, een score van 7,2 op 10.