RELLEN BRUSSEL

Brusselse rapper opgepakt en weer vrijgelaten na aankondiging "alles te slopen" na match Marokko

- KV - Bron: La Dernière Heure, VTM NIEUWS
2 De profielfoto van rapper Benlabel op Facebook. © Facebook

De Brusselse rapper Benlabel is ondervraagd in verband met zijn mogelijke betrokkenheid bij de rellen in Brussel op zaterdagavond. Dat bevestigt het parket. De man zou daags voordien een bericht op Facebook gepost hebben waaruit blijkt dat de vernielingen gepland waren. Hij is ondertussen opnieuw vrijgelaten en moet zich op 5 januari opnieuw aanmelden.

“Morgen verbranden we alles aan Lemonnier. Maroc City gang,” schreef Benlabel vrijdag op zijn Facebook. De rapper was zaterdag ook bij de rellen aanwezig, aangezien hij zelf beelden van de feiten maakte en postte.

Benlabel werd deze namiddag ondervraagd over zijn betrokkenheid bij de feiten en is ter beschikking gesteld van het parket. De Procureur des Konings liet de man daarop vrij met het bevel zich op 5 januari opnieuw te melden. Hij ontkent alles.

"D.J. werd vandaag van zijn vrijheid beroofd door de lokale politie en na verhoor ter beschikking gesteld van het parket van Brussel. Nadat de Procureur des Konings betrokkene verhoord heeft, heeft de Procureur beslist om D.J. te dagvaarden op de zitting van 5 januari 2018", zegt het parket in een persbericht. De man zal zich moeten verantwoorden voor twee inbreuken: schriftelijke bedreiging en het gebruik van elektronische communicatiemiddelen om schade te berokkenen.

Voorbedachten rade?

Vandaag meldde La Capitale al dat een aantal elementen erop wezen dat de rellen gepland waren. Politiespeurders zouden op de beelden van de rellen een aantal zaken opgemerkt hebben die in die richting wijzen. De krant berichtte in dat licht ook over het Facebookbericht van Benlabel. 

In een reactie aan La Capitale liet de rapper weten dat hij het niet zo bedoelde. "Ik bedoelde het in de zin van we gaan het vuur aan de lont steken, wat ambiance creëren," reageerde hij. "Het is jammer dat dit is uitgedraaid op een nachtmerrie. Ik was inderdaad ter plaatse toen de gemoederen verhit raakten. Ik ben naar huis gegaan."

300 betrokkenen

Na afloop van de kwalificatiewedstrijd voor het wereldkampioenschap voetbal tussen Marokko en Ivoorkust kwam het zaterdagavond tot rellen aan de Beurs en op de Lemonnierlaan. Ruim 300 mensen liepen over wagens, beschadigden straatmeubilair en voorbereidingen voor Winterpret en bekogelden de politie. Ook werden wagens in brand gestoken en verschillende winkels geplunderd. De politie zette meermaals het waterkanon in om de relschoppers terug te drijven, maar pas rond 00.30 uur keerde de rust weer.

Het parket laat nog weten dat het onderzoek "onverminderd verdergaat om de andere daders van de rellen, vernielingen en plunderingen in de nacht van zaterdag 11 op zondag 12 november 2017 te identificeren".

2 © VTM

nieuws

cult

zine