Brussel

Brusselse herdenking voor Leopold II schiet in verkeerde keelgat

2 Standbeeld van Leopold II in Oostende. © Bob van Mol

Een herdenking voor de 150-jarige troonsbestijging van koning Leopold II van de stad Brussel zet kwaad bloed. "Totaal onaanvaardbaar, en zelfs gevaarlijk", klinkt het.

Share

'Het is alsof je vandaag in Duitsland Hitler zou eren'

Dyab Abou Jahjah

De hommage voor het standbeeld van Leopold II op het Troonplein donderdagavond komt er op initiatief van de Brusselse schepen van Patrimonium en Stedenbouw Geoffrey Coomans de Brachène (MR). Daarna trekt de optocht richting stadhuis, waar er tijdens een receptie wordt nagepraat over het leven en werk van de voormalige vorst.

"Dit hou je toch niet meer voor mogelijk in 2015", zegt activist Dyab Abou Jahjah. "Wie de geschiedenis van Leopold II een beetje kent, weet dat dit totaal verwerpelijk is. Leopold II was een barbaarse persoon. Zijn beleid in Congo was Daesh (IS, red.) avant la lettre. Het is alsof je vandaag in Duitsland Hitler zou eren." 

Leopold II was tijdens de kolonisatie van Congo verantwoordelijk voor miljoenen slachtoffers. Het bewind onder de voormalige Belgische vorst werd gekenmerkt door volkerenmoord, slavernij, martelingen, verkrachtingen en het afhakken van handen.

Gevaarlijk

Share

'Hij is zeker een controversiële figuur, maar hij heeft ook veel goede dingen verwezenlijkt'

Brusselse schepen Geoffrey Coomans de Brachène (MR)

De verantwoordelijke schepen Coomans de Brachène lijkt de commotie rond de herdenking niet te begrijpen. "Het is een optocht waarin we de excellente stedenbouwkundige verwezenlijkingen van de vorst huldigen", klinkt het in een reactie aan Brusselnieuws. "Hij is zeker een controversiële figuur, maar hij heeft ook veel goede dingen verwezenlijkt. Trouwens: zelfs Hergé zou je vandaag als een antisemitisch en racistisch kunnen beschouwen." 

Op Facebook trekt Brussels parlementslid Bruno De Lille (Groen) de Hitler-vergelijking van Abou Jahjah door. "In wat voor een wereld leeft die man? Het is alsof je een optocht voor Hitler zou opzetten omdat je houdt van de efficiëntie van de Duitse autostrades." 

Abou Jahjah organiseert donderdagavond een tegenbetoging. Aanwezigen zullen er op hetzelfde uur van de optocht slachtoffers van het schrikbewind herdenken door "Leopold moordenaar" te roepen.

"We moeten aantonen dat dit totaal onaanvaardbaar, haast gevaarlijk, is in een diverse stad als Brussel en dat burgers dit niet pikken", zegt Abou Jahjah. "Veel Brusselaars komen uit landen die gekoloniseerd zijn. Een land dat oorlogsmisdadigers eert, maakt zichzelf belachelijk."

2 De uitnodiging van de Brusselse schepen Coomans de Brachène. © rv