binnenland

Brusselse handelaars: "Voetgangerszone doet onze inkomsten dalen"

3 © Photo News

Op 28 juni 2016 is het één jaar geleden dat de voetgangerszone in het centrum van Brussel officieel werd ingehuldigd. Ondernemersorganisatie Unizo hoopt dat de voetgangerszone toch nog zijn potentieel en aantrekkingskracht kan benutten. Maar de handelaars zelf zien de zone het liefst verdwijnen.

"We hebben van in het begin de voetgangerszone ondersteund omdat we denken dat het een boost kan geven aan het centrum. Alleen stellen we vast dat het tot vandaag nog altijd niet dat resultaat heeft behaald", verklaart Anton Van Assche, woordvoerder van Unizo Brussel.

"De belangrijkste redenen zijn de gebrekkige mobiliteit, want het succes van de voetgangerszone ligt volgens ons in de bereikbaarheid met de auto en die is er niet, en de slechte communicatie. Als er bijvoorbeeld gecommuniceerd wordt dat de voetgangerszone een succes is, omdat er meer fietsers zijn, dan is dat een beetje lachen met de handelaars." Voor UNIZO is het eveneens nog niet duidelijk in wat de toekomstige ondernemen moet investeren.

"Als ondernemer moet je je natuurlijk op de toekomstige evolutie afstemmen voor je investeert als handelaar en daar schiet de Stad ook te kort. Er is geen visie over wat die zone nu eigenlijk moet worden."

"De voetgangerszone heeft een enorm potentieel, maar dat is ook voor elke zaak anders. Een horecazaak of winkels die zich op een breed publiek richten kunnen er goed opbrengen, maar een gespecialiseerde winkel heeft het altijd moeilijker in een voetgangerszone."

"Voetgangerszone is een hel"

Share

Door de voetgangerszone zijn we 40 pct van onze inkomsten kwijt

Alain Berlinblau
3 © Photo News

"Wij zijn absoluut tegen de voetgangerszone, want dit is een ware catastrofe voor Brussel en zijn handelaars", benadrukt Alain Berlinblau, President van de handelaarsvereniging van het centrum.

"Door de voetgangerszone zijn we 40 pct van onze inkomsten kwijt en daarom willen we dat ze een nieuw mobiliteitsplan en een nieuw voetgangerszone creëren."

Ook Valerie Berckmans, een kledingdesignster in de Arteveldestraat, ziet de huidige voetgangerszone liefst verdwijnen. "Ik ben zeker voorstander van een voetgangerszone, maar deze is een hel. Ze is te groot, ze ligt op de verkeerde plaats, het openbaar vervoer is niet beter geworden en al het transit- en gewone verkeer komt terecht in de kleinere straten rond de voetgangerszone."

Gebrek aan overleg

De handelaars hebben al verschillende malen geprotesteerd op de Brusselse gemeenteraad en momenteel lopen er ook twee rechtszaken tegen de voetgangerszone. Eén bij de Raad van State en één bij de rechtbank van eerste aanleg. 

De handelaars hekelen dan ook het gebrek aan communicatie. "Sinds het begin ontbreekt er echt overleg. Ik heb eens een mail van burgemeester Mayeur gekregen waarin stond: "We hebben al veel mensen tevreden gesteld, we kunnen niet iedereen tevreden stellen", vertelt Berckmans.

3 © Photo News

nieuws

cult

zine