Drugsbeleid

Brussel krijgt centrum voor drugsgebruikers: “Met drugs moet je pragmatisch zijn”

Brussel gaat een geïntegreerd centrum voor drugsgebruikers oprichten, met onder meer een gebruikersruimte. Experts reageren positief: “Met drugs moet je pragmatisch zijn.” Al houdt CD&V de boot nog wat af.

Share

‘Overlast en gebruik in de publieke ruimte daalt, en de gezondheid van de gebruikers gaat erop vooruit’

Tom Decorte, professor criminologie (UGent)

3.500 vierkante meter. Zo groot moet het laagdrempelig geïntegreerd centrum voor drugsgebruikers in Brussel worden. In dat centrum komt een gebruikersruimte, maar ook een dagopvang, waar de mensen zichzelf en hun kleren kunnen wassen, een warme maaltijd nuttigen en een arts raadplegen, en een noodopvang van maximaal twaalf dagen. Er is ook een inruilbalie waar drugsverslaafden hun spuiten en ander materiaal gratis kunnen inruilen voor nieuwe, gesteriliseerde exemplaren om zo de risico’s op ziekten zoals hepatitis C of besmetting met hiv te vermijden.

Bedoeling is dat er een multidisciplinair team van drugshulpverleners, verpleegkundigen, dokters en psychologen klaarstaat om de drugsverslaafden te begeleiden, legt Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) uit in Le Soir en aan Belga.

nieuws

cult

zine