Wapenexport

Bourgeois: "Niet waarschijnlijk dat er nog wapens naar Saoedi-Arabië worden uitgevoerd"

1 Geert Bourgeois weigerde eerder deze week een vergunning voor wapenuitvoer. © PHOTO_NEWS

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) mag dan tegen een algemeen uitvoerverbod van wapens naar Saoedi-Arabië zijn, het is zeer onwaarschijnlijk dat er de komende tijd wapens uitgevoerd zullen worden. Dat zei hij vandaag in 'De zevende dag'. "De vergunning die ik deze week weigerde, is meer dan een signaal."

Vicepremier Kris Peeters had zich vandaag bezorgd uitgelaten over de wapenexport van Vlaanderen. In De Zondag zei hij dat "Vlaams minister-president Geert Bourgeois en zijn Waalse evenknie Paul Magnette hieromtrent een signaal moeten geven".

"Ik dank hem zeer voor zijn bekommernis, maar Peeters heeft blijkbaar de actualiteit niet gevolgd", reageerde Bourgeois in 'De zevende dag'. Hij verwees daarmee naar een vergunning die hij eerder deze week al weigerde. "Dat is veel meer dan een signaal", klonk het.

Bourgeois moet oordelen over elke individuele wapenvergunning. "Het lijkt me zeer onwaarschijnlijk dat ik nog een vergunning geef voor wapenuitvoer naar Saoedi-Arabië", aldus Bourgeois, die herhaalde geen voorstander te zijn van een wijziging van het huidige decreet. "Je moet zeer goed nadenken of we als Vlaanderen los van Europa een algemeen verbod gaan uitspreken. Als Europa tot zoiets zou overgaan, doen wij wel loyaal mee."

nieuws

cult

zine