rookverbod

Bijna kwart cafés overtreedt 's nachts rookverbod

- DBA - Bron: Belga, eigen berichtgeving
1 22 procent van de cafés houdt zich 's nachts niet aan het rookverbod. © photo_news

Hoewel het sinds 2011 al verboden is om te roken op café, blijft de Inspectie Consumptieproducten overtredingen vaststellen. Het probleem stelt zich vooral 's avonds en 's nachts: 22 procent van de cafés houdt zich dan niet aan het rookverbod. Dat meldt VRT.

Het gaat wel de goede kant op met de naleving van het rookverbod, zegt Paul Van den Meerssche, adviseur-generaal van de Inspectie Consumptieproducten. "Sinds de invoering van de wet zien we jaar na jaar een verbetering."

In 2002 werd bijvoorbeeld nog 20 procent van de gemiddeld 5.500 gecontroleerde cafés betrapt op een overtreding. Vorig jaar was dat percentage teruggevallen tot 13 procent. Dat is vooral te danken aan een vrij goede naleving van het rookverbod overdag (10 procent overtredingen).

's Avonds en 's nachts worden veel meer overtredingen vastgesteld. "We zien ook nauwelijks een verbetering", zegt Van den Meerssche. Het percentage overtredingen daalde er van 25 procent in 2012 naar 22 procent vorig jaar. Vijfentwintig tot dertig procent van de controles vindt 's avonds en 's nachts plaats.

Wie een eerste keer betrapt wordt, mag zich aan een boete van 500 tot 600 euro verwachten. Bij volgende overtredingen gaat de boete omhoog. In het ergste geval kan een zaak worden gesloten. 

"Pak ook roker zelf aan"

Share

'Iemand die rookt op café weet zelf dat hij in fout is. Het zou een duidelijk signaal zijn als ook de overtreder meteen beboet wordt'

Gerrit Budts, Horeca Vlaanderen

Het is niet meer dan correct dat er controles en boetes zijn, reageert sectororganisatie Horeca Vlaanderen. "De cafébaas is zeker in fout, dat staat vast", zegt woordvoerder Gerrit Budts aan De Morgen.

Er schort volgens Horeca Vlaanderen echter iets aan de manier waarop de controle gebeurt. Een inspecteur gaat anoniem een café binnen, en kijkt rond of hij of zij een overtreding ziet. Is dat het geval, dan krijgt de café-uitbater achteraf een pv in de bus. Dat kan anders, klinkt het. "Iemand die rookt op café weet zelf dat hij in fout is. Het zou dan ook een duidelijk signaal zijn als ook de overtreder meteen beboet wordt. Dat is misschien minder aangenaam voor de inspecteur, maar lijkt me wel de correcte manier."

Horeca Vlaanderen pleit ook voor meer sensibilisering rond het rookverbod. "Dat is altijd gecommuniceerd naar de uitbaters, maar er is nooit een sensibiliseringscampagne naar de consument geweest. Daar zijn wij al lang vragende partij voor."

nieuws

cult