Turken in België

Bij een Turkse vriend in Limburg: "Straks voelen we ons nergens meer thuis"

Elf jaar na het boek ‘Thuis en ver van huis’: terug naar Heusden-Zolder

Thuis en ver van huis was de titel van een boek uit 2006 van journalist Rik Van Puymbroeck. Een jaar lang was hij te gast geweest bij mensen van Turkse origine in Heusden-Zolder. Nu keert hij terug, een week na het Turkse referendum.

4 Recep Yagizoglu (62). © Joris Casaer

Eén keer na het verschijnen van dit boek werd ik gevraagd voor een publiek interview erover. Het was in Antwerpen, een Turkse psychologe herkende zichzelf helemaal niet in mijn verslag van een jaar bij twee Turkse gezinnen in Heusden-Zolder en liet me met haar kritische vragen alle hoeken van de zaal zien. Een oom van me zat in die zaal en nam het voor me op. Uitgezweet begreep ik haar achteraf wel, het antwoord lag al in de titel van hoofdstuk 8 van Thuis en ver van huis: ‘Dé Turken bestaan niet’.

Ik neem het boek uit de kast. Hoelang is dat geleden? Soms sluit je iets af. Maar nu lees ik in de proloog van mijn eigen boek: “Eén keer, op de braderie in Berkenbos, verwonderde een Turkse man zich over dit boek. ‘Waarom doe je dit?’ vroeg hij. ‘Wij eten ook maar gewoon brood.’”

Het boek verscheen en verdween. Nu rijd ik terug naar Berkenbos.

cult