openbaar vervoer

Betere planning kan treinverkeer veel stipter maken

Zeventien procent sneller van Brussel-Noord naar Brussel-Zuid: enkel door een betere planning van treinen en sporen kan het. Plus: minder vertraging op de rest van het net. Onderzoekster Sofie Burggraeve ontwierp een nieuwe dienstregeling voor 'flessenhals' Brussel.

Vertragingen horen bij het openbaar vervoer zoals Nicole bij Hugo. De belangrijkste oorzaken waren in juli overweg- en seinstoringen (20 en 18 procent) en spoorlopers (14,5 procent).

Share

‘In ons model kunnen reizigers 17 procent sneller door Brussel’

Sofie Burggraeve, onderzoekster KU Leuven Mobility Research Centre

"Dat zijn vertragingen die niet te voorkomen zijn", zegt onderzoekster Sofie Burggraeve van het KU Leuven Mobility Research Centre. Ze ontwierp voor haar doctoraat een nieuwe methode voor het opstellen van de dienstregeling in 'flessenhals' Brussel, wat de grootste oorzaak is van vertragingen op het hele spoorwegennet. "Het zijn vooral de 'doorgeefvertragingen' die voor problemen zorgen. Dat zijn kleine vertragingen die elke dag voorkomen omdat ergens op het net één trein een paar minuten te laat komt, en alle andere treinen die kort daarna moeten passeren opgehouden worden.

nieuws

cult

zine