Update

Bestuurder negeerde stoplichten bij treinincident Schaarbeek

Uit de eerste politionele vaststellingen blijkt dat één van de bestuurders bij het treinincident in Schaarbeek een rood licht zou genegeerd hebben. Dat bevestigt Marie-Rose Broucker, woordvoerster van het Brusselse parket. Twee treinen waren op hetzelfde spoor terechtgekomen en zouden frontaal gebotst zijn. Ongeveer 150 treinreizigers hebben hierdoor zo'n 3 uur lang geblokkeerd gezeten in de trein tussen de stations van Schaarbeek en Vilvoorde.

De twee passagierstreinen hielden gisterenavond omstreeks kwart voor negen net op tijd halt in de buurt van het station van Schaarbeek. Ze waren op hetzelfde spoor terechtgekomen en zouden frontaal gebotst zijn. Volgens de NMBS hebben de veiligheidssystemen goed gewerkt. De treinen stopten op zo'n tweehonderd meter afstand van elkaar.

De oorzaak van het incident is nog niet helemaal duidelijk. Vanmorgen leek het nog om een verkeerde wissel te gaan, in de namiddag liet het parket weten dat de eerste politionele vaststellingen wijzen in de richting van een genegeerd stoplicht, wat ook de oorzaak was van de treinramp in Buizingen.

Naast het verhoren van de betrokkenen voert het parket ook een technisch onderzoek met camerabeelden waarop de exacte stand van de wissel zichtbaar moet zijn.

Evaluatie
De NMBS gaat de evacuatie van treinreizigers evalueren. Dat zegt een woordvoerster van de NMBS. "Er vond een noodremming plaats ter hoogte van een sein", aldus de woordvoerster. "De veiligheidssystemen hebben gewerkt. Er is nooit gevaar geweest".

In totaal zat een honderdvijftigtal mensen vast: een honderdtal op de ene trein, en veertig à vijftig op de tweede. Omdat het donker was vond de politie het te gevaarlijk om de reizigers te laten uitstappen. Een trein moest langszij rijden zodat de reizigers konden overstappen. De passagiers werden vervolgens naar het station van Brussel-Zuid gebracht. De andere trein kon uiteindelijk op eigen kracht naar Brussel-Noord rijden.

Uiteindelijk brachten bussen en taxi's de reizigers die geen aansluiting meer hadden naar hun eindstation. De ene trein is ten lange leste nog doorgereden naar zijn eindbestemming Antwerpen, en kwam daar vanochtend aan om 02.30 uur. Normaal moest die trein gisterenavond om 21.15 uur Antwerpen binnenrijden.

nieuws

cult

zine