Besnijdenis

Belgische artsen: "Verbied rituele besnijdenissen bij jongens"

Voorstel tot verbod in IJsland vindt ook hier aanhang

- Sara Vandekerckhove - Bron: Eigen berichtgeving
1 © EPA

Verschillende Belgische artsen scharen zich achter het IJslandse plan om niet-medische besnijdenissen bij jongens te verbieden. "Waanzinnig dat wij op zo'n grote schaal kinderen verminken. En dat de ziekteverzekering dat terugbetaalt."

Het IJslandse parlement buigt zich over een voorstel waarbij de besnijdenis voor andere dan medische redenen bestraft wordt. Wie het toch doet, riskeert een celstraf van zes jaar. Het zou hiermee het eerste Europese land zijn dat niet-medische besnijdenissen bij kinderen verbiedt. Wereldwijd is ongeveer een op drie mannen besneden, voornamelijk uit religieuze en culturele overwegingen. 

Share

'Als we hier binnen honderd jaar op terugkijken, dan gaan we ons de vraag stellen hoe het in godsnaam mogelijk is dat dit op zo'n grote schaal is kunnen gebeuren'

Professor endocrinologie Guy T'Sjoen (UZ Gent)

Professor endocrinologie en 'Topdokter' Guy T'Sjoen (UZ Gent) schaart zich resoluut achter het IJslandse plan. "Als dokter vind ik het een heel jammerlijke zaak dat wij vaak onnodig duizenden besnijdenissen uitvoeren per jaar. Bij jongens die dat zelf niet kunnen beslissen."

nieuws

cult

zine