Artificiële intelligentie

België weigert voortrekkersrol in internationaal debat over killerrobots

1 Beeld van de lancering van de campagne tegen killerrobots in 2013 in Londen. © BELGAIMAGE

De onderhandelingen over een verbod van killerrobots binnen de VN blijven aanslepen. Deze week wordt beslist of er in 2019 nieuwe gesprekken worden opgestart. België zou een voortrekkersrol spelen in het verbod, maar doet dat nog steeds niet.

Killerrobots zijn wapensystemen die doelen kunnen selecteren en aanvallen zonder betekenisvolle menselijke controle. Ze beslissen met andere woorden autonoom over leven en dood. Meer dan 100 landen steunen de start van onderhandelingen om dergelijke wapensystemen aan banden te leggen. 

Ook België hoort daar in principe bij. In juli stemde de Kamer een parlementaire resolutie waarin staat dat “de regering moet ijveren voor een wereldwijd verbod” op zulke robots. Tijdens de VN-conferentie over killerrobots in augustus klonk plots een ander geluid. België schaarde zich achter een voorstel van Duitsland en Frankrijk. Zij willen liever een niet-bindende politieke verklaring, die onder andere stelt dat mensen altijd de verantwoordelijkheid moeten blijven dragen voor dodelijke wapensystemen.

Share

In juli stemde de Kamer een parlementaire resolutie waarin staat dat ‘de regering moet ijveren voor een wereldwijd verbod’ op zulke robots

Ook in de nieuwe onderhandelingsronde laten Belgische diplomaten het besluit van het parlement links liggen. Ondertussen lijkt België steeds meer geïsoleerd te raken. VN-secretaris-generaal Antonio Guterres riep vorige week nog op tot een verbod, terwijl ook topwetenschappers en de Artificial Intelligence (AI)-industrie ijveren voor een verbod. Hun Belgische collega’s hadden dat in het najaar van 2017 al gedaan

Willem Staes van Pax Christi Vlaanderen vraagt zich dan ook af wat de regering bezielt. “Het Belgische parlement wil een verbod. De Belgische bevolking wil een verbod. De Belgische AI-wereld wil een verbod. Een duidelijke meerderheid van VN-lidstaten wil een verbod. Waarop wacht deze regering eigenlijk nog om haar volle gewicht achter de start van verbodsonderhandelingen te gooien?”

nieuws

cult

zine