mobiliteit

Belg fietst vaker naar het werk... bij goed weer en als de infrastructuur het niet laat afweten

Steeds meer Belgen verkiezen de fiets boven de auto om naar het werk te gaan. De wagen was vorig jaar goed voor 56 procent van de woon-werkverplaatsingen, terwijl dat in 2010 nog 71 procent was. Dat blijkt uit de eerste resultaten van een grote enquête van het Vias Institute, het voormalige BIVV. Er werden 30.000 personen ondervraagd.

1 Het aantal Belgen dat met de fiets naar het werk gaat, steeg van 7 procent in 2010 naar 16 procent vorig jaar. © photo_news

De trein en de fiets wonnen terrein en stegen respectievelijk van 6 naar 10 procent en van 7 naar 16 procent. Maar wat de fiets betreft, is er nog heel wat groeimarge, zo blijkt uit de redenen om de fiets thuis te laten: de weersomstandigheden, de verkeersonveiligheid en de fietsinfrastructuur die te onveilig of in slechte staat is.

Share

'De veiligheid van fietsers moet een prioriteit zijn voor het bereiken van een 'modal shift', vooral met de komst van de elektrische fiets'

Julien Leblud, onderzoeker bij Vias

"De veiligheid van fietsers moet een prioriteit zijn voor het bereiken van een 'modal shift', vooral met de komst van de elektrische fiets, die sneller is, maar ook gevaarlijker", zegt Julien Leblud, onderzoeker bij Vias. Mensen die met een elektrische fiets rijden, geven aan dat zij gemiddeld drie keer meer geconfronteerd worden met een gevaarlijke situatie dan automobilisten.

Ook voor korte verplaatsingen (tussen 1 en 2 kilometer) boet de auto aan populariteit in: van 53 procent in 2010 naar 32 procent in 2016. De Belgen verplaatsen zich steeds vaker te voet (39 procent tegenover 27 procent) of nemen de fiets (21 procent tegenover 18 procent).

Toch wordt de wagen nog in de helft van de gevallen gebruikt voor korte verplaatsingen van minder dan 10 kilometer, en in 23 procent van de gevallen voor verplaatsingen van minder dan 5 kilometer. De auto wordt in ongeveer de helft van de korte verplaatsingen van minder dan 5 kilometer gebruikt om te winkelen.

BIVV heet voortaan Vias

Vandaag kondigde het BIVV aan dat het van naam verandert. Voortaan heet de organisatie het Vias institute. Zoals al eerder werd aangekondigd, ligt de focus naast verkeersveiligheid voortaan ook op mobiliteit en maatschappelijke veiligheid.

In de video hieronder worden voor die nieuwe competenties de eerste projecten voorgesteld.

nieuws

cult

zine