Politiek

Beke: "N-VA maakte een voodoopop van Merkel"

2 Wouter Beke. © Bas Bogaerts

Duits bondskanselier Angela Merkel is vanmiddag in de hoofdstad om een eredoctoraat te ontvangen van de KU Leuven en de universiteit Gent. "Ik stel vast dat N-VA zijn visie en communicatie over Merkel heeft omgegooid", reageert CD&V-voorzitter Wouter Beke op het opiniestuk van Bart De Wever over de migratiepolitiek van de bondskanselier.

Natuurlijk zal Beke er deze namiddag bij zijn in Brussel, waarschijnlijk ergens op de eerste rij, met een glimlach op zijn gezicht. "Maar een paar weken terug zei N-VA dat de dagen van Merkel geteld waren. Ze zou het zelfs niet tot de verkiezingen uithouden. Intussen heeft Merkel heel haar partij achter zich. En belangrijker: ook haar burgers steunen Merkel nog. In de peilingen doet ze het weer beter."

Merkel en haar beleid is de laatste jaren een belangrijk onderwerp geworden in de Belgische politiek. Voor CD&V is ze het bewijs dat een sociaal migratiebeleid de juiste keuze is. Voor N-VA toont Merkel dat een opengrenzenbeleid geen oplossing is voor de huidige vluchtelingencrisis. Integendeel.

"N-VA heeft van Merkel een voodoopop proberen te maken, waarop de partij allerlei slechte dingen kon projecteren. Deze zomer was de moord op een Noord-Franse priester zelfs de schuld van Merkel. Maar die aanpak is mislukt. Ik stel vast dat N-VA zijn visie en communicatie over Merkel blijkbaar helemaal aan het omgooien is."

Dezelfde lijn

Beke verwijst naar het opiniestuk dat N-VA-voorzitter Bart De Wever gisteren publiceerde. Hoewel hij haar 'Wir schaffen das'-uitspraak nog altijd als "een kapitale fout" bestempelt, heeft Merkel haar migratiebeleid wel aangepast, klinkt het. De bondskanselier staat vandaag dicht bij de lijn van N-VA.

2 Angela Merkel. © EPA

"De betekenis van ‘Wir schaffen das’ is geëvolueerd", schrijft De Wever. "Daarvoor heb ik respect. In die evolutie heeft Merkel zich een werkelijk leider getoond. Nu zegt Merkel zelfs dat ze 'Wir schaffen das' niet meer zou herhalen." De Wever is zo opvallend mild voor Merkel. Meteen na de aanslagen in Berlijn reageerde hij nog dat dit "haar puinhoop" was.

De reden voor die ommekeer? Zoals gezegd: De Wever vindt dat Merkel nu een heel ander en veel beter migratiebeleid voert. Dat de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière gezegd heeft dat de Europese Unie naar het Australisch voorbeeld alle bootjes met migranten op zee zou moeten onderscheppen en naar Afrikaanse landen afleiden ('pushbacks'), is ook iets wat De Wever bevalt. Net zoals haar "hardere optreden tegen frauduleuze asielzoekers".

Geen muur

Share

''Wir schaffen das' betekende dat Duitsland voor een enorme uitdaging stond, maar dat de regering voor een humane opvang zou zorgen'

Wouter Beke

Volgens Beke klopt het niet dat Merkel een bocht heeft gemaakt. "N-VA heeft 'Wir schaffen das' altijd bewust verkeerd geïnterpreteerd", benadrukt hij. "De dag dat ze die uitspraak heeft gedaan, op 31 augustus 2015, stonden er duizenden vluchtelingen klaar aan de Duits-Oostenrijkse grens. Merkel heeft er op dat moment voor gekozen om geen muur te bouwen. Als een Oost-Duitse politica weet ze als geen ander dat een muur bouwen snel gaat, maar die weer afbreken heel traag."

"Wir schaffen das betekende dat Duitsland voor een enorme uitdaging stond", vervolgt Beke, "maar dat de regering voor een humane opvang zou zorgen, op basis van onze eigen normen en waarden. Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) en premier Charles Michel (MR) hebben toen juist hetzelfde gezegd."

nieuws