Zwartwerk

Begrafenis moet niet langer in het zwart

Weldra kunnen begrafenisondernemers makkelijker tijdelijke hulp inschakelen. Staatssecretaris Philippe De Backer (Open Vld) komt met een plan tegen zwartwerk.

1 Staatssecretaris Philippe De Backer. © Photo News

Begrafenisondernemers doen wekelijks een beroep op occasionele medewerkers, die een paar uur komen werken tijdens een begrafenis. Maar de huidige arbeidsregelgeving maakt het moeilijk om zulke mensen in te zetten op een legale manier. Zo zijn begrafenisondernemers, net zoals in andere sectoren, verplicht om vijf dagen op voorhand hun personeelsplanning uit te hangen. Maar een begrafenisondernemer kan onmogelijk nu al inschatten hoeveel begrafenissen hij volgende week moet organiseren.

"De huidige sociale regelgeving is eigenlijk niet werkbaar in de begrafenissector", erkent staatssecretaris voor de Bestrijding van Sociale Fraude Philippe De Backer (Open Vld). Bovendien zet het de deur open voor zwartwerk.

Op vraag van de uitvaartsector heeft De Backer samen met de sociale partners en de inspectiediensten een plan uitgewerkt om fraude in de sector te vermijden. De belangrijkste nieuwigheid is de invoering van een statuut van gelegenheidswerknemer in de begrafenissector, dat meer flexibiliteit toelaat.

Scanners en badges

De Backer en de uitvaartsector stellen nu een nieuw systeem voor, dat de gewerkte uren registreert. De sector denkt daarvoor aan scanners of badgesystemen vanop afstand. Elektronisch in ieder geval, zodat de aangifte meteen zichtbaar is voor de sociale inspectie. Zo hoeven zij niet meer ter plekke te komen controleren. Nu kan de sociale inspectie bijvoorbeeld controleren tijdens een ceremonie. Klachten heeft Bruno Quintijnen, begrafenisondernemer en voorzitter van Uitvaartunie Vlaanderen echter niet. "De inspectiediensten waren altijd zeer discreet. Maar dat er komaf mee wordt gemaakt, is een goede zaak."

nieuws