Treinramp

Beelden treinramp Buizingen gebruikt in Amerikaanse horrorfilm

- Redactie - Bron: Het Nieuwsblad
1 De treinramp in Buizingen in 2010. © PHOTO NEWS

In de Amerikaanse Netflix-film Death Note worden beelden gebruikt van de treinramp in Buizingen in 2010. Daarbij vielen 19 doden en minstens 310 gewonden. Het is niet duidelijk of Netflix de rechten op de beelden heeft of ze ongevraagd gebruikt werden. De nabestaanden en de NMBS waren alvast niet op de hoogte. 

In de recente film Death Note komt een scène voor waarin een nieuwsanker bericht over vijf kartelleden die zich voor een trein hebben geworpen. Voor de scène, die een nieuwsuitzending moet voorstellen, gebruikten de filmmakers luchtbeelden van een ontspoord treinstel met reddingsdiensten in gele hesjes die door de ravage heen proberen helpen waar nodig. Het zijn de echte beelden van de treinramp in het Vlaams-Brabantse Buizingen in februari 2010. 

Weinig respect

De Belgische spoorwegmaatschappij NMBS was hier niet van op de hoogte en is hier niet over te spreken. “Dit getuigt van weinig respect voor de slachtoffers en nabestaanden. En evenmin voor het personeel van de NMBS en de hulpdiensten. We bekijken of we stappen ondernemen”, aldus woordvoerder Dimitri Temmerman. 

Volgende week dinsdag, 8 januari, wordt het proces over de treinramp ingeleid voor de Brusselse politierechtbank.

nieuws

cult

zine