binnenland

BBI-directeur verliest bevoegdheid door nieuwe wet

Over enkele dagen treedt een nieuwe wet in voege, die de functie van gewestelijk directeur bij de belastinginspectie (BBI) naar de prullenmand verwijst. Het enige slachtoffer daarvan is Karel Anthonissen. Toeval of niet, Anthonissen is de bekendste en meest actieve fraudejager van België.

1 Karel Anthonissen. © BELGA

In weekblad Knack doet Anthonissen uit de doeken hoe hij het slachtoffer is van een reorganisatie, maar evengoed van een persoonlijke vete. Vanaf komende maandag bestaat de functie gewestelijk directeur niet meer, maar zijn er enkel nog adviseurs.

Share

'Volgende week ben ik gedefenestreerd'

Karel Anthonissen

"Noem het surrealistisch, maar volgende week oefen ik een functie uit die niet meer bestaat. Ik word gedefenestreerd", zegt Anthonissen. "Ik zal geen dossiers meer kunnen ondertekenen of aanmelden bij het parket. Zo proberen ze mijn job uit te hollen, maar ze kunnen ze niet afpakken, want ik ben vastbenoemd."

De centralisering van zijn bevoegdheid is al enkele jaren geleden ingezet, toen Didier Reynders (MR) minister van Financiën was. Ze werd daarna voortgezet onder de bevoegdheid van Koen Geens (CD&V), die het werk als minister van Justitie nu kan afronden. Anthonissen voelt zich geviseerd, want hij is op dit moment nog de enige gewestelijk directeur.

"De reden is simpel: mijn beleid in Gent botst met de laksheid van Hans D'Hondt (Voorzitter Directiecomité Financiën, BST) en Koen Geens om zwart geld aan te pakken."

Met die uitspraak herhaalt Anthonissen bijna letterlijk een tweet uit 2015, die hem toen een klacht opleverde van D'Hondt, toen nog topman bij de FOD Financiën. Anthonissen werd geschorst, maar later volgde een volledige vrijspraak van de beschuldigingen.

nieuws

cult

zine