Interview

Bart Somers: "Ik ben geen dictator"

Mechels burgemeester Somers verdedigt stadscamera's

1 Bart Somers © Wouter Van Vooren

Bart Somers, Open Vld-burgemeester van Mechelen, pareert de kritiek op de uitrol van een groot cameranetwerk in zijn stad. "Sommige mensen verwarren liberalisme met de wet van de jungle."

Share

'Ik denk niet dat de 200 stadscamera's het grootste privacyprobleem zijn. In Mechelen zijn er 50.000 fototoestellen in smartphones'

Bart Somers (Open Vld), burgemeester

Een liberaal die met de glimlach camera's ophangt? Het veiligheidsnet in Mechelen leidt meteen tot de nodige argwaan. (DM 12/2) Vragen die terecht worden gesteld, zegt de burgemeester. Maar dat deze krant hem vergeleek met big brother, vindt Bart Somers (Open Vld) er ver over.

Bart Somers: "Ik ben verbijsterd door de grote sprong die wordt gemaakt vanuit een maatregel om de verkeersveiligheid te verhogen. Ik vind dat de pakkans omhoog moet, dat klopt. Maar jullie stellen het voor alsof ik pleit voor 1984 van George Orwell, een totalitair beeld waar ik van gruw. Dat is een karikatuur. Ik ben geen Noord-Koreaanse dictator."

U pleit voor een omslag in de lokale gedragscultuur op basis van camera's die de indruk creëren dat mensen altijd en overal worden gecontroleerd. Dan is de vergelijking niet zo ver weg.
"Ik herhaal gewoon wat verkeerskundigen al jaren zeggen: er is een groot mentaliteitsprobleem in het verkeer. Dit kunnen we alleen oplossen als we de pakkans opdrijven. Wegpiraten moeten beseffen dat ze overal en op elk moment gecontroleerd kunnen worden op snelheid. En dat gebeurt altijd met een camera: met een klassieke flitscamera of moderne trajectcontrole met twee camera's. Ik ben ervan overtuigd dat dat de levenskwaliteit in mijn stad substantieel zal verhogen."

Pech voor onze privacy?
"Dat is een legitieme vraag die ik mezelf ook stel. Natuurlijk kunnen de camera's in Mechelen gebruikt worden in een gerechtelijk onderzoek. Maar dat gebeurt onder leiding van een procureur en onder een strenge wetgeving waar ik zelf voorstander van ben. En ik denk niet dat de 200 stadscamera's in Mechelen het grootste probleem zijn voor onze privacy. In onze stad zijn er 50.000 fototoestellen in iPhones enzovoorts. Het gebruik daarvan is veel minder gereguleerd."

Share

'Ik merk soms dat politici angst hebben om kordaat op te treden tegen alcohol en snelheid'

Bart Somers

Begrijpt u dat het cameranetwerk politiek gevoelig ligt?
"Ik merk soms dat politici angst hebben om kordaat op te treden tegen alcohol en snelheid. Zelf word ik daar soms zwaar voor aangepakt op sociale media. Maar ik merk dat de Mechelaar mijn harde aanpak apprecieert. De spelregels hebben geen nut als ze niet gerespecteerd worden. Dan kunnen we beter alle verkeersborden wegnemen."

Vindt u die aanpak wel liberaal?
"Ach. Sommige mensen verwarren liberalisme met de wet van de jungle. Het recht van de sterkste is een antiliberaal idee. Ik vind niet dat we iedereen zomaar egoïstisch zijn gang moeten laten gaat in het verkeer, terwijl hier elke dag kinderen naar school fietsen."

"Louis Tobback (sp.a) zei ooit terecht dat een sterk veiligheidsbeleid bij uitstek sociaal is. Het beschermt immers de zwakkeren: de slachtoffers van misdrijven en zwakke weggebruikers. Ik hoop dat elke democraat dat inziet."

Blijven de camera's hangen?
"Eind 2017 worden ze geëvalueerd, maar ik verwacht dat die evaluatie positief zal zijn. Ik ben ervan overtuigd dat andere steden ons voorbeeld dan zullen volgen."

nieuws

cult

zine