binnenland

Bart De Wever verbiedt Turkse bijeenkomst in Antwerpen

- Bewerkt door: ep - Bron: VTM Nieuws, Belga
4 De Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA). © BELGA

Bart De Wever (N-VA) verbiedt een bijeenkomst van de Turkse partij MHP deze vrijdag. Dat meldt VTM Nieuws deze namiddag. De Antwerpse burgemeester heeft dit beslist na overleg over de openbare orde met de politie.

4 De uitnodiging voor de politieke meeting. © rv
4 Demonstranten maakten zaterdag aan het Turkse consulaat in Rotterdam het handteken van de Grijze Wolven, een Turkse extreemrechtse beweging. De MHP is de politieke arm van de Grijze Wolven. © ANP

Vorige week verbood De Wever al een meeting van de aan de MHP gelinkte Grijze Wolven die donderdag op de Antwerpse Linkeroever gepland stond. Toen ging het om een evenement in stedelijk patrimonium. In Berchem, eveneens georganiseerd door de Grijze Wolven, gaat het echter om een privézaal. "Als er een ernstig vermoeden is van een risico voor de openbare orde en veiligheid, kan er ook rond een bijeenkomst op privéterrein ingegrepen worden", laat De Wever via zijn woordvoerder weten. "De organisatoren zullen schriftelijk op de hoogte gebracht worden van het verbod."

Vlaams Belang bond eerder op de dag de kat de bel aan door de plannen voor de bijeenkomst en de aangekondigde aanwezigheid van een Turks MHP-kopstuk bekend te maken en te stellen dat er buiten op straat een tegenbetoging zou georganiseerd worden, waarvoor wel nog een aanvraag moest worden ingediend. Ook die actie lijkt nu dus van de baan.

4 Grappig detail: dit is de locatie waar de bijeenkomst met de topman van de MHP gepland was. Tijdens het EK werd hier volop voor de Belgen gesupporterd. © Streetview

cult

zine