Stefaan Van Gool

Artsenkrant: "Aanval op Torfs houdt verband met rectorverkiezingen"

2 Rik Torfs, rector van de KU Leuven. © Tim Dirven

"Opgewarmde kost." De Artsenkrant heeft moeite met de berichtgeving over de in opspraak geraakte kinderkankerspecialist Stefaan Van Gool, die in 2015 het UZ Leuven moest verlaten. "Opvallend is dat de artikels sterk focussen op de rol van de rector, professor Rik Torfs."

“Opgewarmde kost.” Zo kijkt Artsenkrant, het specialistische tijdschrift van uitgever Roularta, naar de berichtgeving over Stefaan Van Gool. De kinderkankerspecialist, die in februari 2015 het UZ Leuven verlaten omdat er ethische, juridische en wetenschappelijke problemen bleken te zijn met zijn klinische studies, beheerst na berichtgeving in verschillende kranten al dagenlang de gemoederen. Maar, zo stelt Artsenkrant-hoofdredacteur Geert Verrijken in een opmerkelijke analyse: “Veel nieuws biedt de stroom stukken niet.”

2 Artsenkrant heeft moeite met berichtgeving over kinderkankerspecialist Stefaan Van Gool. © BELGAIMAGE

Verrijken geeft aan dat Artsenkrant al in mei 2015 berichtte over de zaak-Van Gool. “Veel bijkomende gegevens dan wat we eerder al brachten, biedt de eindeloze reeks artikelen niet. Vraag is dan ook wat “een onderzoek van De Standaard” (sic) werkelijk wil bereiken? Opvallend is dat de artikels sterk focussen op de rol van de rector, professor Rik Torfs. Hem wordt een gebrek aan transparantie verweten. En dat, zo suggereert het dagblad, heeft met geld te maken.”

'Geen bewijs'

Zo werd geïnsinueerd dat het Olivia Hendrickx Research Fund, een privaat fonds dat door de ouders van een inmiddels overleden patiëntje voor Van Gool werd opgericht, maakte dat er vanuit Leuven slechts beperkt werd gecommuniceerd over de kwestie. “Verder dan insinuerende vragen komt men echter niet”, schrijft Verrijken. “Met ons slecht karakter zouden we nog gaan denken dat de frontale aanval op Rik Torfs verband houdt met de rectorverkiezingen die over enkele weken aan de KU Leuven plaatsvinden.”

Share

'Verder dan insinuerende vragen komt men niet'

Artsenkrant-hoofdredacteur Geert Verrijken

Torfs zelf gaf enkele dagen geleden al aan dat hij niet begrijpt waar de suggesties vandaan komen en dat ze niet kloppen. "De universiteit geeft onder geen enkel beding toe aan druk. En al zeker niet voor financiële druk.” Ook Marc Decramer, bestuurder van het UZ, stelde achter de aanpak te blijven staan. “Het zou toch niet correct zijn om bij iedere medewerker die we ontslaan een communiqué uit te sturen of om aan te sturen op een blijvend beroepsverbod. Mensen kunnen ook uit hun fouten leren."

nieuws

cult

zine