Klimaatprotest

Anuna De Wever betreurt dat niet alle vakbonden staken voor klimaat: “Gaat om toekomst van mensheid”

1 Anuna De Wever, rechts van de Zweedse klimaatspijbelaar Greta Thunberg, tijdens het klimaatprotest van gisteren. © REUTERS

Anuna De Wever, bezielster van Youth for Climate, vindt het jammer dat niet alle vakbonden een stakingsaanzegging zullen indienen, om een algemene mobilisatie mogelijk te maken op 15 maart.

“Ik vind het erg jammer”, zegt De Wever. “Dit heeft niet te maken met de vakbonden, maar met het klimaat. Ik denk dat de mensen die niet meedoen, de essentie van het probleem niet begrijpen. Dit gaat om de toekomst van de mensheid.”

Contact met de vakbonden opnemen, zal ze niet doen. “Ik heb mijn standpunt duidelijk gemaakt.”

Massale mobilisatie

Gisteren stapten opnieuw duizenden scholieren en studenten door Brussel. Ze eisen van de politici een ambitieuzer klimaatbeleid. Op 15 maart plannen ze een massale mobilisatie. Om dat mogelijk te maken, hebben ze aan de vakbonden gevraagd om voor die datum een stakingsaanzegging in te dienen. Dat moet iedereen toelaten deel te nemen aan de manifestatie.

De christelijke vakbond is dat niet van plan. ACV steunt de manifestatie en roept op om deel te nemen, maar zal geen aanzegging indienen. Ook de liberale vakbond is solidair, maar zal wellicht geen stakingsaanzegging indienen.

De socialistische vakbond ondersteunt ook de klimaatbeweging. De beroepscentrales zullen de komende dagen beslissen hoe ze dat gaan doen. De Algemene Centrale van het ABVV zal alvast een stakingsaanzegging indienen.

Dossier Klimaatprotest
Dossier Klimaatprotest

Studenten en scholieren spijbelen om aandacht voor het klimaat te eisen, en tienduizenden burgers komen op straat om de problematiek prominenter op de politieke agenda te krijgen.

Lees alle artikels

nieuws

cult

zine