Justitie

Antwerpse ondernemer kiest voor 6 maanden cel om fouten justitie aan te klagen

De Antwerpse ondernemer Filip Meert werd jaren geleden veroordeeld voor btw-fraude en zat vier jaar in de cel. Onschuldig, zo houdt Meert vol. Nu moet hij opnieuw naar de gevangenis, maar deze keer gaat hij vrijwillig om het geknoei bij justitie aan te klagen.

1 Filip Meert. © Bob Van Mol

Meert moet voor zes maanden naar de gevangenis omdat hij weigert een kapotte autospiegel te vergoeden na een geval van verkeersagressie. Van de rechter kreeg hij de keuze: een werkstraf van zestig uur of zes maanden gevangenis. Het werd dat laatste. "Een enkelband hoefde ik ook niet", zegt Meert. "Ik aanvaard geen gunstmaatregelen van justitie tot ze mijn onterechte veroordeling hebben rechtgezet. Ik werk niet mee met een rotsysteem dat onderzoeken vervalst. De consequentie van die houding brengt me nu opnieuw in de cel."

Het principiële verzet van de 47-jarige ondernemer draait rond een veroordeling voor btw-fraude, die naar alle waarschijnlijkheid onterecht was. Zo bracht VRT-journalist Wim Van den Eynde, die de zaak uitspitte, tal van grove fouten bij de betrokken speurders en rechters aan het licht. "Een eerlijk proces zou een grondrecht moeten zijn. Ik heb dat nooit gekregen." Meert wil dat er een onafhankelijke commissie komt die gerechtelijke dwalingen kan rechtzetten, en hoopt op deze manier extra druk te zetten. 

"Justitie heeft me levenslang gegeven en ik zal niet rusten voor dat is rechtgezet. Ik wil mijn leven terug." Lees het volledige artikel in de Pluszone van De Morgen.

nieuws

cult

zine