Zwerfvuil

Antwerpen betaalt tien cent per opgeruimd blikje

Slaan en zalven: in Antwerpen worden beide methodes ingezet in de strijd tegen zwerfvuil. Naast controles van de Vlaamse overheid komt de stad Antwerpen met een proefproject waarbij verenigingen betaald worden om zwerfvuil op te ruimen. Dat schrijft Knack op zijn website.

1 Antwerpen wil verenigingen betalen om zwerfvuil op te ruimen. Pexels

Volgende week komen er in Vlaanderen honderden controles op zwerfvuil tijdens een 'handhavingsweek': dan zullen politie en ambtenaren extra in de gaten houden wie zijn afval op openbare plekken dumpt.

Maar de stad Antwerpen probeert vanaf eind deze maand met een proefproject het zwerfvuil te bedwingen. Verenigingen krijgen dan 0,1 euro per opgeruimd blikje of plastic fles, met een maximum van 2.750 euro per organisatie. Dat zegt Antwerps schepen Caroline Bastiaens (CD&V), die onder meer bevoegd is voor stads- en buurtonderhoud, in het weekblad Knack.

"Dat geld valt letterlijk van de straat te rapen", zegt ze. "Het doel is om de visuele vervuiling van de stad te beperken, niet om te besparen op stadsonderhoud door onze ambtenaren."

Momenteel betaalt Antwerpen ongeveer 25 miljoen euro per jaar om zo'n 10 miljoen weggegooide drankverpakkingen van straat weg te halen.

nieuws

cult

zine