Terreurdreiging

Antiterreurorgaan OCAD wordt doorgelicht

1 Militairen in het Brusselse Noordstation, toen het terreurniveau nog op 4 lag. OCAD bepaalt dat niveau onafhankelijk en dat zal zo blijven. © bob van mol

Het antiterreurorgaan OCAD wordt binnenkort doorgelicht. Niet omdat er fouten zijn gebeurd, zo verzekert binnenlandminister Jan Jambon (N-VA).

Share

Simpel gezegd: Het OCAD is de thermometer, de regering beslist op basis van de temperatuur welke trui je moet aantrekken

Het OCAD bestaat dit jaar tien jaar en heeft sinds kort een nieuwe baas. Op 1 januari volgde Paul Van Tigchelt zijn voorganger André Vandoren op. Voor Jan Jambon, de minister van Binnenlandse Zaken, zijn dat twee goede aanleidingen voor een doorlichting. "We moeten dit eens bekijken met justitieminister Koen Geens (CD&V) en Van Tigchelt," zegt Olivier Van Raemdonck, de woordvoerder van Jambon. "In de komende weken of maanden zullen we de knopen doorhakken."

Het is nog niet duidelijk of deze doorlichting door externe experts zal gebeuren of niet. Het kabinet-Jambon benadrukt dat deze studie er niet komt omdat er recent fouten gemaakt zijn. "Het gaat erom dat we in een snel veranderende wereld leven", verklaart Van Raemdonck. "We moeten gewoon kijken of OCAD zich daar op de een of andere manier daaraan moet of kan aanpassen."

De minister wil ook niet dat de politiek meer greep moet krijgen op het antiterreurorgaan. OCAD bepaalt nu volledig onafhankelijk het terreurniveau (1,2,3 of 4). De maatregelen die eraan verbonden zijn, daarover beslist de regering en het federaal crisiscentrum. Simpel gezegd: Het OCAD is de thermometer, de regering beslist op basis van de temperatuur welke trui je moet aantrekken. "Wij willen vooral dat dit zo blijft," zegt Van Raemdonck. "Binnen de regering zijn alle partijen het daar ook over eens." Dat er een vijfde terreurniveau zou komen, verwijst het kabinet van Jambon naar het rijk der fabelen. "Wat wel zou kunnen, is dat we verfijningen aanbrengen."

Wat goed van pas kan komen voor de evaluatie, is dat Van Tigchelt een van de architecten is van het antiterreurorgaan. Tussen 2003 en 2008 werkte hij als adjunct-kabinetschef voorde minister van Binnenlandse Zaken, waar OCAD uitgetekend werd.

Dossier Terreurdreiging in België
Dossier Terreurdreiging in België

Lees alle artikels