Milieu

Alternatief voor onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat heeft Belgisch randje

Italië en Frankrijk hebben goede redenen om Roundup vanaf 2020 te verbieden

- Simon Marks en Giulia Paravicini
1 ►Roundup mag nog vijf jaar verkocht worden in Europa. © AFP

Als Frankrijk en Italië doorzetten met hun plannen om glyfosaat tegen 2020 te verbieden, dan staat een groepje Franse, Italiaanse en Belgische chemiebedrijven klaar om daarvan te profiteren.

Toen Frankrijk en Italië vorige maandag meldden dat ze het controversiële onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat tegen 2020 gaan verbieden, leek dat in eerste instantie een wat krampachtige reactie op de beslissing van het Europees Parlement om het product nog vijf jaar langer toe te laten. Maar de belofte van de Franse president Emmanuel Macron dat glyfosaat in Frankrijk wordt verboden "zodra er alternatieven voorhanden zijn" was niet op los zand gebouwd.

Frankrijk en Italië hebben wel degelijk een plan B: een natuurlijker product dat Monsanto's Roundup, een middel op basis van glyfosaat, uit de Europese markt moet drummen. Sinds 2015 zouden Belgen, Fransen en Italianen samenwerken om de agrotechreus uit Missouri te onttronen.

Beloukha

Het Europese alternatief is gebaseerd op pelargoonzuur, een natuurlijk product in planten, met name distels. De voornaamste producent is het bedrijf Jade bij Bordeaux, dat een exclusief leveringscontract heeft met Novamont, een Italiaans chemisch bedrijf. Jade is volledig in handen van een Belgisch bedrijf, Belchim Crop Protection. Zijn herbicide Beloukha bestaat voor 70 procent uit pelargoonzuur en werd in 2014 goedgekeurd in Frankrijk. Tussen juni en augustus keurde Italië vier plantverzorgingsproducten van het bedrijf goed.

cult

zine