Veiligheid

Alle passagiers binnenkort gescreend in België

- Ken Standaert - Bron: Het Laatste Nieuws
1 Check-in op Zaventem. Vier veiligheidsdiensten werken voortaan samen om verdachte reizigers sneller op het spoor te komen. © BELGA

Wie per vliegtuig ons land aandoet, zal voortaan door vier veiligheidsdiensten gescreend worden. Straks volgen het internationale trein-, bus- en bootverkeer. "De Passenger Information Unit zal criminele en terroristische netwerken helpen blootleggen en zelfs het reisgedrag van criminelen kunnen voorspellen."

Vanuit een fel beveiligde ruimte in een van de gebouwen van het federale Crisiscentrum werkt de Passenger Information Unit (PIU) vanaf vandaag officieel mee aan de strijd tegen de terreur en de internationale misdaad. Leden van de federale politie werken er zij aan zij met de staatsveiligheid, de militaire inlichtingendienst ADIV en de douane om het reisgedrag van leden van criminele netwerken en terreurorganisaties in kaart te brengen.

"De PIU zal op termijn alle passagierslijsten van internationale vlieg-, trein-, bus- en bootreizen ontvangen en die gegevens analyseren via de databases van de vier betrokken veiligheidsdiensten", legt Olivier Van Raemdonck, woordvoerder van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA), uit.

nieuws

cult

zine