Binnenland

Aartsbisschop Jozef De Kesel onder vuur na uitspraken abortus en euthanasie

1 Aartsbisschop Jozef De Kesel. © BELGA

Amper twee weken na zijn aanstelling komt aartsbisschop Jozef De Kesel zwaar onder vuur te liggen. In een weekendinterview in Het Belang van Limburg zei De Kesel dat "ziekenhuizen het recht hebben om te beslissen of ze geen abortus of euthanasie toepassen". Verschillende politici en euthanasie-expert Wim Distelmans reageren verontwaardigd. Dat schrijft Het Nieuwsblad.

Share

'Een individuele arts kan niet verplicht worden om euthanasie uit te voeren, maar elke instelling moet aan patiënten die daarvoor in aanmerking komen wel de mogelijkheid bieden'

Valerie Van Peel (N-VA)

Moeten ziekenhuizen het recht hebben om zelf te beslissen of ze al dan niet abortus of euthanasie toepassen?

19% A Ja
80% B Neen
1% C Geen mening
Je stem werd niet geregistreerd. Gelieve nog eens te proberen.

Zowel N-VA als Open Vld en sp.a veroordelen de uitspraken. "De katholieke instellingen leven van subsidies en moeten de wet volgen", aldus Jean-Jacques De Gucht (Open Vld). Volgens Valerie Van Peel (N-VA) maakt de aartsbisschop een serieuze denkfout: "Een individuele arts kan niet verplicht worden om euthanasie uit te voeren, maar elke instelling moet aan patiënten die daarvoor in aanmerking komen wel de mogelijkheid bieden."

Sp.a-parlementslid Maya Detiège vindt de uitspraak onbegrijpelijk: "In onze maatschappij is ondertussen een breed draagvlak ontstaan voor abortus en euthanasie, ook bij katholieken."

De kritiek wordt bijgetreden door Wim Distelmans, hoogleraar en voorzitter van de Federale Commissie Euthanasie: "De meerderheid van de ziekenhuizen en woonzorgcentra in Vlaanderen is vandaag nog altijd katholiek. Als daar het recht op euthanasie wordt afgewezen, dan is dat problematisch."

nieuws

cult

zine