milieu

1 op de 8 Vlaamse huizen niet aangesloten op riolering

1 © BELGA

Het afvalwater van 1 op de 8 Vlaamse huizen komt nog steeds in een gracht of beek terecht in plaats van een riolering. Dat blijkt uit cijfers van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) die VRT NWS kon inkijken. Tegen 2027 eist de Europese Unie echter dat alle Vlaamse waterwegen zuiver zijn.

De zogeheten rioleringsgraad ligt in Vlaanderen op 87 procent. Wel zijn er grote regionale verschillen. In gemeentes als Hoorebeke is amper 13 procent van de woningen aangesloten, in Drogenbos is 99,8 procent aangesloten.

Al wil dat niet zeggen dat bij woningen zonder riolering het afvalwater zomaar in plaatselijke waterwegen geloodst wordt. Veel woningen hebben een septische put of waterzuiveringssysteem, maar dat is lang niet in alle gevallen zo, aldus de VMM. 

Nochtans vraagt de Europese Unie dat alle Vlaamse waterwegen tegen 2027 zuiver zijn. En die zuiverheid zal streng gemeten worden door onder andere het visbestand in kaart te brengen. Met afvalwater dat de beken instroomt worden de doelstellingen moeilijk haalbaar.

nieuws

cult

zine