Nieuwkomers

"Zo gebruikt u een westers toilet": instructiefilmpjes voor nieuwkomers krijgen make-over

Hoe begroeten westerlingen elkaar? En hoe gebruik je een westers toilet? Om dat aan de nieuwkomers duidelijk te maken, sloegen het opvangcentrum van het Rode Kruis in Lanaken en LUCA School of Arts in Genk de handen in elkaar en maakten ze enkele verfrissende instructiefilmpjes.

"Dingen die voor ons een evidentie lijken, zijn dat helemaal niet voor mensen uit andere culturen", zegt opleidingscoördinator Tom Vanroy. "Met onze filmpjes maken we mensen met een andere cultuur duidelijk wat onze gebruiken zijn."

Het gaat daarbij niet enkel over hoe je elkaar begroet en wat je moet doen om de bus te nemen, maar ook over moeilijkere thema's zoals voedselverspilling, brandveiligheid en op tijd komen. Om nieuwkomers te bereiken die het Nederlands niet machtig zijn, brachten de studenten van de opleiding Animatiefilm de instructies visueel in beeld.

Geen taal

Docent Geert Van Goethem verzorgde de pre-productie en begeleidde de studenten tijdens hun research. "De opdracht voor de studenten was behoorlijk complex", zegt hij. "Zo kon er geen gebruik gemaakt worden van taal of tekst en moesten de personages zo neutraal en universeel mogelijk zijn."

Een groep van twaalf studenten realiseerde uiteindelijk een reeks van acht instructiefilmpjes, die gebruikt zullen worden in de opvangcentra. Hieronder kan u er al enkele bekijken:

cult