Reportage

"Zo doet Ghelamco het: veel geld, veel arrogantie"

Bouwgroep graaft naar Grimbergse buurtweg die Eurostadion blokkeert

2 Onder het oog van de camera's gaat een graafmachine van Ghelamco op zoek naar de buurtweg (die enkel op papier bestaat). © Tim Dirven

Een voetbalstadion bouwen op de plek van een oude buurtweg? Moet kunnen, want ieder redelijk mens ziet dat de weg in Grimbergen enkel nog op papier bestaat. Iets minder redelijk is het machtsvertoon van bouwreus Ghelamco, die de weerstand zo alleen maar groter maakt.

Een bulderende graafmachine. Arbeiders in fluo overalls. Woordvoerders in nette pakken. Projectontwikkelaar Ghelamco spaart kosten noch moeite op parking C van de Heizel. Een bouwvergunning voor het Eurostadion is er nog niet, maar Ghelamco is het wachten kennelijk beu. Ingeseinde cameraploegen stromen her en der toe. Zoveel volk zijn ze zelfs op deze parking, tenzij de Rode Duivels spelen, niet gewend.

Even verderop kijkt Philip Neyt, bestuurder van Ghelamco, tevreden toe. Zijn mediastunt is geslaagd. De graafmachine is een symbolische actie na de weigering van Grimbergen om de buurtweg die over deze parking loopt, te schrappen. Door die beslissing kan de bouwvergunning voor het Eurostadion niet worden afgeleverd. Het is zelfs twijfelachtig of het stadion op tijd klaar zal zijn voor het EK 2020.

"Zeg nu zelf: ziet u hier een buurtweg lopen?", vraagt Neyt. Hij legt uit dat de buurtweg dateert van voor Expo 58. Destijds werd hij gebruikt door buurtbewoners om van de wijk Treft naar Wemmel te wandelen. Nu is hij opgeslokt door de Heizel-parking en wordt hij langs beide kanten afgesneden door de ring. Wie hem gebruikt, begaat een verkeersovertreding. "Ceci n'est pas un chemin", zo verwijst Neyt naar Magritte.

Share

'Ceci n'est pas un chemin'

Philip Neyt, bestuurder Ghelamco

Nauwelijks tien meter verder staat Philippe Fierens, de voorzitter van het actiecomité in Grimbergen, te trillen van de kou. Ook hij werd zonet van zijn sokken geblazen door de indrukwekkende graafmachine. "Dit is de stijl van Ghelamco", zegt hij verbouwereerd. "Veel geld, veel arrogantie en een lak aan regels." Volgens Fierens bewijzen de graafwerken dat Ghelamco niet deugt. "Wat ze doen, is illegaal."

De projectontwikkelaar schijnt dat te beseffen, want het duurt niet lang of de bestuurder in de kraan houdt ermee op. Uiteindelijk blijkt slechts een klein stukje toplaag van de buurtweg annex Heizel-parking te zijn weggeschraapt. Vrij onschuldig, maar Fierens tilt er zwaar aan. Ooit leerde hij op deze plek zijn dochter fietsen. Omdat dat nu eenmaal de veiligste plek in de buurt was.

Draagvlak

2 Marleen Mertens, burgemeester van Grimbergen: "Dit dossier overstijgt het gemeenteniveau. Hopelijk trekt de Vlaamse regering of de provincie het naar zich toe." © Tim Dirven

Een kwetsbare burger die het opneemt tegen een mogol: het verhaal wekt sympathie, maar houdt het ook steek? Is het wel redelijk om een buurtweg die enkel nog op papier bestaat - gaat u gerust zelf eens kijken - in te roepen tegen de bouw van een ambitieus en nieuw voetbalstadion? Los van de andere argumenten is dat een legitieme vraag. Het actiecomité vindt van wel, de helft van de gemeenteraad ook.

Maar ook het machtsvertoon van Ghelamco roept grote vragen op. Want als Ghelamco hier iets ondergraaft, dan is het zijn eigen draagvlak. Het lontje van de directie is blijkbaar kort en de bereidheid om te bemiddelen beperkt. Op dat vlak lijkt Ghelamco in hetzelfde bedje ziek als Uplace.

Neyt wuift de kritiek met de glimlach weg. "We zijn hier vandaag niet om mensen af te dreigen of te imponeren", zegt hij. "We zijn hier om samen met jullie op zoek te gaan naar de buurtweg die volgens sommigen nog bestaat. We graven letterlijk terug in de tijd." Intussen zijn arbeiders van Ghelamco begonnen met het afspannen van de contouren van de oude buurtweg. Tussen de linten liggen enkel parkeerplaatsen.

Gezond verstand

Misschien is de meest rationele stem in dit debat wel Marleen Mertens, de burgemeester van Grimbergen. We ontmoeten haar aan de andere kant van de parking, weg van de camera's. Daar geeft ze toe dat dit dossier de draagkracht van haar bestuur en administratie overstijgt. "Ik vind het jammer dat deze verantwoordelijkheid op ons wordt afgeschoven", zegt ze. Ze hoopt dat de provincie en de Vlaamse regering het dossier naar zich toetrekken. Dat zal ook gebeuren.

Zelf vindt Mertens dat de plannen van Ghelamco nog moeten worden bijgestuurd, zodat het toekomstige park dat voor het stadion komt zeker toegankelijk blijft voor de inwoners. Bovendien begrijpt ze niet waarom Ghelamco zo laat in actie schoot rond de buurtweg. "Ofwel hebben ze er niet op gelet, ofwel hebben ze zich er niets van aangetrokken. Beiden zijn dom."

Niettemin stemde Mertens donderdagavond wel voor de afschaffing van de buurtweg. Een kwestie van gezond verstand, vindt ze. "Als die weg er ooit lag, dan lag ik nog in de wieg", klinkt het. "We moeten uiteraard streng toezien op die plannen. En bijsturen als het nodig is. Maar we mogen ons ook niet laten verlammen. Als 't just is, is 't just. Daarmee gedaan."

cult

zine