vluchtelingen

"Vlaanderen zit vol", zegt 11.11.11

Ngo lanceert campagne en draait boodschap over vluchtelingenopvang om

1 Een affiche van 11.11.11 met als slogan "Vlaanderen zit vol" © (RVP)

"Vlaanderen zit vol",  stond te lezen op reuzegrote affiches die plots her en der in het straatbeeld opdoken. Het blijkt een guerrilla-actie van 11.11.11. Later op de dag werd de slogan verder aangevuld.

Over heel Vlaanderen doken deze ochtend grote affiches en aanplakbiljetten op met daarop een man die je aanstaart en de confronterende boodschap: "Vlaanderen zit vol". Het Vlaams Belang dat een campagne lanceert in de vroege aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen?

Helemaal niet, het was de noord-zuidorganisatie 11.11.11. Die wilde alle mensen een hart onder de riem steken die vluchtelingen op een of andere manier hebben geholpen. In de namiddag, nadat de eerste affiches al druk gedeeld werden op de sociale media, werden de oorspronkelijke affiches overplakt. De slogan werd verder aangevuld. Zo werd het "Vlaanderen zit vol... warme mensen die willen helpen".

Het is de tweede keer op korte tijd dat de organisatie de publieke opinie eerst op het verkeerde been probeert te zetten, om dan vervolgens een eigen boodschap op te hangen. Vorige week beeldden ze N-VA-staatssecretaris Zuhal Demir als vluchteling af, om later een filmpje te lanceren waarbij politici van alle andere partijen op een zelfde manier werden voorgesteld. 

"We spelen heel bewust met het harde discours dat tegenwoordig heerst als het over vluchtelingen gaat", zegt Bogdan Van den Berghe, directeur van 11.11.11. "En dat terwijl de meerderheid van de mensen net een genuanceerd en sereen debat vragen. Dat komt telkens terug als ik ga spreken over het hele land, voor heel verschillende groepen. Er is wel degelijk een groot draagvlak om vluchtelingen te helpen, zo blijkt uit een recente enquête. Wij tonen nu onze dank voor die solidariteit. Bovendien: zowat 86 procent van de vluchtelingen wordt in de eigen regio opgevangen, dat wil zeggen dat er in ons land best nog wel wat marge is."

nieuws

cult

zine