Studenten

"Studenten gaan massaal onveilig van bil"

Grote rondvraag Antwerps studentenblad

- SV - Bron: Eigen berichtgeving
1 Studenten aan de universiteit van Gent. © Bas Bogaerts

Uit een onderzoek van het studentenblad 'dwars' bij 1.876 studenten in Antwerpen, Gent en Leuven blijkt dat 2 op de 3 ondervraagden al eens onveilige seks hadden. Bovendien liet nog niet de helft (47,5%) van hen zich ooit bij een arts testen op een soa. 

“Sommige studenten zijn er gewoon niet ongerust over, of ze zijn onwetend”, legt arts Anne Marieke Wiggers van de Antwerpse huisartsenparktijk Korte Klaren uit. “Als studenten zich wel laten testen, vragen ze meestal expliciet om een hivtest. Dit terwijl andere geslachtsziekten veel meer voorkomen.”

1 op 12 studenten zou bijvoorbeeld rondlopen met chlamydia. De Antwerpse enquête leert echter dat slechts 39% van de seksueel actieve studenten zich liet testen. Daarvan geeft 4% aan al eens chlamydia opgelopen te hebben. 4,3% van de ondervraagde studenten zou dus rond moeten lopen met chlamydia zonder daarvan op de hoogte te zijn.  Bij homoseksuele studenten liggen de cijfers wel anders. Van alle ondervraagde homoseksuelen die het onveilig deden, liet 73,6% zich testen.