binnenland

"Staatssteun aan Belgische vliegmaatschappijen was illegaal"

- Bewerkt door: mvdb - Bron: Belga
1 Een toestel van Ryanair landt op Brussels Airport. © epa

De 19 miljoen euro steun die de luchtvaartmaatschappijen Brussels Airlines, TUI fly en Thomas Cook Airlines Belgium in 2014 kregen van de federale regering, was illegale staatssteun. Dat bevestigt de Europese Commissie dinsdag. Het geld werd eerder dit jaar al teruggevorderd door de regering.

"Het onderzoek heeft bevestigd dat de steun de drie maatschappijen een selectief voordeel gaf ten opzichte van hun concurrenten", stelt de Europese Commissie.

De federale regering gaf Brussels Airlines in 2014 16,8 miljoen euro, TUI fly kreeg 2,1 miljoen euro en Thomas Cook 77.000 euro. De steun, officieel een "toelage voor de ondersteuning van infrastructuur inzake beveiliging", was bestemd voor Brussels Airport Company. Die moest het geld doorstorten aan die luchtvaartmaatschappijen die in 2012 minstens 400.000 vertrekkende passagiers hadden in Zaventem, meer bepaald de drie genoemde maatschappijen.

Ryanair en Vueling

De toelage was niet naar de zin van de lagekostenmaatschappijen Ryanair en Vueling, die een klacht indienden bij de Europese Commissie. Die opende een inbreukprocedure. Door de procedure werd de steun alleen in 2014 uitgekeerd, in plaats van drie keer.

In maart van dit jaar, nog voor afsluiting van de Europese inbreukprocedure, vorderde de regering het in 2014 uitgekeerde bedrag al terug van de drie maatschappijen, met intrest. Brussels Airlines liet toen weten dat het geld niet was gebruikt en dat de terugbetaling maar "een beperkte impact" zou hebben.

nieuws

cult

zine