seksueel misbruik

'Sportfederaties grijpen niet in na getuigenissen seksueel grensoverschrijdend gedrag'

Na de grote ophef rond seksueel grensoverschrijdend gedrag in de judosport eerder dit jaar, is er maar weinig veranderd. Slechts een van de 72 erkende sportfederaties in Vlaanderen heeft een meldpunt grensoverschrijdend gedrag. Sp.a pleit voor een overkoepelend Vlaams meldpunt.

1 17 procent van de sporters maakt als minderjarige ooit een situatie van seksueel grensoverschrijdend gedrag mee. © photo_news

In mei gooide voormalig judoka Ann Simons, bronzen medaillewinnaar op de Olympische Spelen van Sydney in 2000, de knuppel in het hoenderhok. Ze getuigde over "een verregaande normvervaging en een cultuur van seksuele intimidatie" binnen de judofederatie. In de weken die volgden, getuigden verschillende (ex-)sporters over seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Maar sindsdien is er nauwelijks actie ondernomen, stellen sp.a-parlementsleden Freya Van den Bossche en Bert Moyaers vast. Enkel de judofederatie richtte een meldpunt voor grensoverschrijdend gedrag op. Drie andere federaties hebben een algemeen meldpunt.

nieuws

cult

zine