onderwijs

"Smartschool doet druk op leerlingen en leraars enorm toenemen"

- AS - Bron: Het Nieuwsblad, De Standaard
1 © BELGA

Jeugdbeweging KAJ trekt aan de alarmbel: door onlineplatform Smartschool moeten leerlingen voortdurend online zijn. "Smartschool verpest onze vrije tijd", klinkt het in de Mediahuis-kranten. Ook de vakbonden pleiten voor betere afspraken.

Via Smartschool kunnen leerlingen hun agenda bekijken, net als alle punten op taken en toetsen. Maar ze kunnen ook online raadplegen welke taken ze moeten maken en indienen, en berichtjes krijgen van hun leerkracht.

Share

'Smartschool doet de druk voor leerlingen én leraars enorm toenemen'

Vakbonden

Dat stoort de KAJ, want leerlingen moeten daardoor voortdurend online zijn. "Dat is erg vervelend voor wie op internaat zit en enkel tijdens de studie op de computer mag. Of als je op weekend bent geweest met de scouts en pas zondagavond ziet dat er nog iets is bijgekomen. Of als je thuis geen computer hébt", aldus de jeugdbeweging.  

Daarom pleiten de Kristelijke Arbeidsjongeren voor betere afspraken, net als de vakbonden. "Het doet de druk voor leerlingen én leraars enorm toenemen."

Tijdens de les

In 2013 lanceerde de Vlaamse Scholierenkoepel (VSK) al een gelijkaardig signaal. "Dat er van ons verwacht wordt na de les bereikbaar te zijn, gaat iets te ver." De koepel pleitte toen al voor betere regels omtrent Smartschool, en dat opdrachten steeds tijdens de les aangekondigd moeten worden.

Dossier Onderwijs
Dossier Onderwijs

Lees alle artikels

nieuws

cult

zine