Strijd tegen terreur

"Slaan we in onze strijd tegen terreur niet te fel over naar de kant van de angstpsychose?"

2 © Screenshot

Na de aanslagen in Parijs werd ons land abrupt in een staat van opperste alertheid gebracht: het dreigingsniveau werd opgedreven naar vier en halsoverkop werden er allerlei maatregelen in het leven geroepen. Of we in die strijd tegen terreur niet een beetje zijn gaan overhellen naar de kant van de angstpsychose? Dat vroeg Yves Desmet, journalist en commentator bij De Morgen, zich vanavond af in 'De Afspraak' op Canvas.

In de strenge strijd tegen terreur staken er de laatste weken steeds meer gevallen van 'ethnic profiling' de kop op: zo was er het Brusselse veiligheidskorps dat het werk besloot neer te leggen omdat een gescreende werknemer met een Arabische achtergrond plots geen gedetineerden meer van en naar het gerechtsgebouw mocht begeleiden, een jongen die besloot zijn baard af te scheren omdat hij anders elke dag gefouilleerd werd in het centraal station en gisteren nog jihadkenner Montasser AlDe'emeh die door de Brusselse politie hardhandig aangepakt werd omdat die laatsten hem voor een terrorist hielden. 

"De zenuwen in ons land staan duidelijk gespannen", zegt Desmet. "De vraag is of we daardoor niet een beetje te fel aan het doorslaan zijn in onze strijd tegen terreur?" Volgens Desmet wordt het dan ook stilaan opletten geblazen dat we dezelfde rechten en vrijheden die we aan het verdedigen zijn tegen IS, niet opofferen in de strijd tegen diezelfde groep.

Kritische houding

2 © Screenshot
Share

'Door Brussel volledig lam te leggen, hebben we van de Europese hoofdstad in de strijd tegen Islamitische staat voor even een Islamitische Republiek gemaakt'

Yves Desmet, journalist

Om die reden wil Desmet de harde aanpak na de aanslagen in Parijs dan ook in vraag te stellen. "Uiteraard mogen we ons in een staat van wettige zelfverdediging verhouden tegenover een aantal personen die duidelijk vanuit Molenbeek opereerden, maar of de respons die onze overheid daarop gaf de best mogelijke was, durf ik betwijfelen."

Bij wijze van een beter voorbeeld haalt hij de reactie van de Britse overheid op de bomaanslag van 2005 in Londen aan. "Toen daar bij een aanslag op de Londense metro 56 doden vielen, functioneerde het hele metronet, met uitzondering van het getroffen station, diezelfde namiddag nog opnieuw. Daarmee stuurde het Verenigd Koninkrijk een krachtig signaal uit zich niet door terreur in een houdgreep te laten nemen."

Een signaal waar onze overheid door het lamleggen van het Brusselse publieke leven volledig aan voorbijging. "In de strijd tegen Islamitische Staat staat  hebben wij van Brussel op die manier voor even een Islamitische Republiek gemaakt", zegt Desmet.

Controlefunctie

Share

'Is er iemand die zich überhaupt vragen stelt bij het feit dat er nooit Arabisch sprekende mensen werden gerekruteerd door onze veiligheidsdiensten'

Yves Desmet, journalist

Wat Desmet nog het meest tegen de borst stuit is het schijnbare gebrek aan logica, en open en transparante communicatie door de overheid. "Op die manier wordt het als lid van de wetgevende macht of de journalistiek onmogelijk om je controlefunctie naar behoren uit te oefenen en te bekijken of de uitvoerende macht haar macht ook wel op de juiste manier gebruikt", zo zegt hij.

Tot slot vraagt Desmet zich ook af of de controlerende instanties in ons land hun functie nog wel naar behoren uitvoeren. "Is er iemand in de oppositie die zich luidop afvraagt waarom er op de eerste dag van dreigingsniveau vier geen metroverkeer was en alle Brusselse scholen gesloten bleven, terwijl er op de derde dag - nog steeds bij dreigingsniveau vier - plots wel weer metro's reden en ook de scholen weer open gingen? Waarom buschauffeurs een bibbervergoeding van 50 euro krijgen als ze naar Brussel rijden, terwijl Brusselse kinderen er wel gewoon naar school moeten? Of waarom er in het verleden eigenlijk geen Arabisch sprekende mensen zijn gerekruteerd bij onze veiligheidsdiensten?", zo besluit hij.

Dossier Terreurdreiging in België
Dossier Terreurdreiging in België

Lees alle artikels

nieuws

cult

zine