binnenland

"Ook in België onderschatten we het gevaar van jongeren die voor IS willen sterven"

1 De Belgisch-Palestijnse jihad-onderzoeker Montasser AlDe'emeh. © Karloy Effenberger/Photo News

"President Hollande heeft gelijk als hij dit een oorlogssituatie noemt. Ook in België onderschatten wij het gevaar van jongelui die voor IS hun leven willen geven". Dat zegt de Belgisch-Palestijnse jihad-onderzoeker Montasser AlDe'emeh in Het Nieuwsblad na de aanslagen in Parijs. Daarom wil AlDe'emeh geen Syriëstrijders meer begeleiden die nu nog vertrekken om te gaan vechten voor IS. "Ik wil me nog enkel richten op geradicaliseerde jongeren die nog niet de keuze gemaakt hebben om te vertrekken".

"Ik vind dat wie wil vertrekken om voor IS te gaan vechten, moet weten dat hij nooit meer kan terugkeren. Het gevaar is immers te groot dat hij terugkeert om een aanslag te plegen in ons land", vervolgt AlDe'emeh.

Thalys
"Ik denk dat in ons land het gevaar op gelijkaardige aanslagen wordt onderschat. Als de recente aanval in de Thalystrein was gelukt, waren er toen ook misschien meer dan 100 doden gevallen. Er lopen in België een aantal jongeren rond die de oorlog hebben verklaard aan de westerse maatschappij".

"We moeten hen een signaal geven dat als zij vertrekken, zij een definitieve keuze maken en niet meer kunnen terugkeren. Dat ze dan hun familie en kennissen hier voor altijd vaarwel zeggen. Nu blijft bij hun vertrek de deur op een kier staan", klinkt het nog.

Oostfronters
Montasser AlDe'emeh vindt "dat we geen slaaf mogen worden van onze empathie en menselijkheid. Er hangt te veel van af voor onze maatschappij", zegt hij. "In de Tweede Wereldoorlog konden nazigezinde Belgen die hadden meegevochten aan het oostfront ook niet zomaar terugkeren".

nieuws

cult

zine