Zorgsector

"Nieuwe lonen zullen de zorg verschralen"

Invoering van functieclassificatiesysteem IFIC drijft werknemers van sector uit elkaar

Van vroedvrouwen over psychologen tot verpleegkundigen. Een uiteenlopende groep zorgverleners is verontwaardigd over IFIC, een nieuwe functieclassificatie en verloning voor hun sector.

2 Psycholoog Anneleen Giedts: "Door de nieuwe inschaling zou ik op het einde van mijn loopbaan maar liefst 42.000 euro aan brutoloon mislopen." © Tim Dirven

Anneleen Giedts (36) viel bijna van haar stoel toen ze in mei haar werkmail opende. Daarin trof ze een bericht aan over IFIC. Met dat vierletterwoord wordt de nieuwe functieclassificatie in de zorgsector bedoeld, die na meer dan veertig jaar aan vernieuwing toe was. Concreet: er zijn nu 218 functies gecreëerd, die ingedeeld zijn in klasses van 1 tot 20 met telkens andere loonbarema's.

Giedts dacht dat de zorgberoepen door IFIC zouden worden geherwaardeerd. Maar van die gedachte bleef niet veel over toen ze de mail las. De directie bleek haar als psycholoog ingeschaald te hebben in categorie 16. "Door die inschaling zou ik op het einde van mijn loopbaan maar liefst 42.000 euro aan brutoloon mislopen."

nieuws

cult

zine