Getuigenis

"Met vrienden over mijn problemen praten is moeilijk. We zijn een vrolijke bende en ik wil dat niet verpesten"

Vlaamse Jeugdraad vraagt 800 kinderen en jongeren waar ze wakker van liggen

Waar ligt de jeugd wakker van? Voor het Touristen-project van de Vlaamse Jeugdraad gingen deze zomer 50 jongeren, 'Touristen' genoemd, met 800 andere kinderen en jongeren tussen 12-25 in gesprek. Onderwijs, klimaatopwarming en vooral mentale welzijnsproblemen zijn hete hangijzers. 

Melissa Luyckx (19, Lommel): mentaal welzijn

Share

'Jongeren die met hun mentale gezondheid worstelen, moeten weten dat ze er nooit alleen voor staan'

Melissa Luyckx

"Op mijn dertiende kreeg ik door een problematische thuissituatie een depressie, die uiteindelijk helemaal ontspoord is. Ik kwam in de kinderpsychiatrie terecht, ging mezelf snijden en moest antidepressiva nemen. Uiteindelijk heb ik een zelfmoordpoging ondernomen.

"Ik heb het heel zwaar gehad, maar heb teruggevochten. Mijn vriendinnen in de Chiro hebben me ontzettend geholpen, het CLB en de kinderpsycholoog ook. Jongeren die met hun mentale gezondheid worstelen, moeten weten dat ze er nooit alleen voor staan."

6 Melissa Luyckx. Fernand Van Damme

Lees ook: Meer aandacht voor psychisch welzijn bij jongeren

Hugo Quintelier (18, Hoboken): veiligheid

6 Hugo Quintelier. Fernand Van Damme

"Financieel heb ik nooit te klagen gehad. Dat betekent niet dat ik een zorgeloze jeugd heb beleefd. Ik was een hangjongere, vocht vaak en werd bedreigd. Maar ik heb dat achter mij kunnen laten dankzij de steun van mijn broer. Hij heeft mij geïntroduceerd in de politiek en me van de straat gesleurd.

"Als lid van CD&V wil ik me nu inzetten zodat alle jongeren zich op een veilige plek thuisvoelen. Neen aan pleintjes waar niet langer kan gespeeld worden omdat ze onveilig zijn. Neen aan diefstal en gaybashing. Help jongeren in gezinnen die in armoede leven, wier ouders met een drugsprobleem kampen of fysiek geweld gebruiken."

nieuws

cult

zine