Eredoctoraat

"Merkel zou de Europese Commissie moeten leiden"

Interview. Rectoren Anne De Paepe (UGent) en Rik Torfs (KU Leuven) huldigen Duitse bondskanselier met eredoctoraat

Meer Europa en meer solidariteit. In een ongeziene eensgezindheid reiken de rectoren van de KU Leuven en de UGent vandaag een eredoctoraat uit aan de Duitse bondskanselier. "We moeten, net als Angela Merkel, menselijk blijven in moeilijke omstandigheden."

2 ► Angela Merkel ontvangt vandaag in Brussel haar eredoctoraat van de Gentse en Leuvense universiteiten. © AP

Nooit eerder reikten de twee grootste universiteiten van Vlaanderen samen een eredoctoraat uit. Vandaag zetten de KU Leuven en de UGent hun rivaliteit even opzij om Angela Merkel te huldigen. De bondskanselier die nog niet eens zo lang geleden door haast iedereen werd geprezen, maar tegenwoordig toch niet meer uit beton vervaardigd lijkt.

2 ►Rik Torfs en Anne De Paepe willen een signaal geven. 'Wie anders dan Merkel is in staat te verhinderen dat Europa moreel en geografisch voort verbrokkelt?' © Wouter Van Vooren

Een beredeneerd gokje, dus. Al zien Rik Torfs en Anne De Paepe dat anders. "Als je alleen maar eredoctoraten geeft aan Mandela-figuren die al door de hele wereld heilig zijn verklaard, dan heeft zo'n eerbetoon nog maar weinig betekenis", klinkt het bij de Leuvense rector.

cult