binnenland

'Men Speak Out' tegen genitale verminking bij vrouwen

Vier organisaties uit België, Nederland en Groot-Brittannië hebben de campagne 'Men Speak Out' gelanceerd tegen genitale verminking bij vrouwen. Opmerkelijk: de campagne is niet op vrouwen, maar op mannen gericht. "Het is zeer belangrijk om ook mannen te betrekken bij de strijd tegen genitale verminking bij vrouwen. Hierdoor kan de uitroeiing van de praktijk in Europa -en bij uitbreiding in de herkomstlanden- versneld worden", zeggen de organisaties.

'Men Speak Out' is een initiatief van GAMS België (Groep voor de afschaffing van vrouwelijke genitale verminking), FORWARD UK (Foundation for Women's Health Research and Development), HIMILO Nederland (organisatie die zich inzet voor het verbeteren van de maatschappelijke positie van de Somalische gemeenschap in Nederland) en het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen.

Naar aanleiding van de campagne volgden 45 mensen uit de drie landen een opleiding. "Hun taak is onder andere om de migrantengroepen in Europa aan te spreken, het debat over genitale verminking in hun gemeenschap op te starten en andere mannen te betrekken in de strijd tegen deze vormen van mishandeling", luidt het.

"Het debat tussen mannen en vrouwen stimuleren is de eerste stap naar het uitbannen van de praktijk", zegt Fabienne Richard van GAMS België, die de campagne coördineert. In de marge van 'Men Speak Out' zal in de deelnemende landen ook een kwantitatief en kwalitatief onderzoek lopen, met als doel meer inzicht te krijgen in de rol die mannen spelen in de instandhouding van de praktijk.

nieuws

cult

zine