Verkeer

'Ikea-syndroom' is gevaar op de weg

- Marc Uyttenhove - Bron: Het Laatste Nieuws
1 © ANP

Vorig jaar werden op onze wegen bijna 4.000 pv's opgesteld wegens verlies van lading. Dat meldt Het Laatste Nieuws. "Steeds meer bestuurders laden hun auto vol met spullen uit doe- het-zelfzaken, maar gaan onverstandig te werk."

"File door ladingverlies." Er gaat geen dag voorbij of ergens in Vlaanderen is het prijs. Een of ander obstakel zorgt ervoor dat er binnen de kortste keren een verkeersinfarct ontstaat. Hoe drukker ons verkeer wordt, hoe meer ladingverlies en ook hoe meer ellende op de weg.

Vorig jaar registreerde de politie bijna 4.000 overtredingen ten gevolge van ladingverlies, maar dat is slechts het topje van de ijsberg, want er slingert nog veel meer ongestraft op onze autowegen rond. "Ik noem dit het Ikea-syndroom", zegt Michaël Reul van de Unie van Professionele Transporteurs en Logistieke Ondernemers (UTPR). "Bestuurders hebben van alles gekocht in meubelwinkels , laden dit in hun auto of in aanhangwagens en rijden dan de snelweg op. Jammer genoeg hebben zij hun nieuwe aankopen niet goed vastgemaakt en binnen de kortste keren vliegt alles in het rond."

Gemakzucht

Ook Touring klaagt het probleem al jaren aan, maar ziet jammer genoeg dat de toestand er alleen maar erger op wordt. "Geen tijd, geen geld, gemakzucht en onwetendheid, alle redenen zijn blijkbaar goed om nonchalant met ladingen om te springen", zegt Danny Smagghe van de mobiliteitsorganisatie. "Nochtans vormen zij een directe bedreiging voor de verkeersveiligheid. Wie betrapt wordt op het slecht vastzetten van zijn lading kan bovendien op een boete van 110 euro met onmiddellijke inning worden getrakteerd."

zine